"Je nutné to řešit včas. Největšími problémy jsou otázka lokace, určení místa události. Tedy abychom věděli, kam máme jet, kde a co se stalo," řekl ředitel krajských hasičů František Pavlas. K tomu je třeba vytvořit mapové podklady a navigaci pro veřejnost, která by se tam za současných podmínek mohla ztrácet.

Podle Pavlase se musí zmapovat, dodělat a udržovat hlavně takzvané traumabody, tedy cedulky s přesnými souřadnicemi místa, kde se člověk právě nachází; jde většinou o křižovatky a spojnice cest. "Podle čísla jsou schopni na lince 112 přesně lokalizovat, kde dotyčný je," uvedl. Ve vojenském prostoru jsou už částečně vybudované. "V této době se dodělávají," uvedl. Problémem také je, kdo je bude udržovat.

Podle Pavlase jsou k obsluze traumabodů nutné udržované komunikace s jasným správcem. "Musíme mít dostatečně hustou síť komunikací, které budou udržovány sjízdné v létě i v zimě," řekl.

Třetím problémem je pyrotechnická zátěž. "Musí se vytvořit bezpečnostní pasy tak, abychom vůbec nemuseli řešit požár v oblastech, které jsou nebezpečné," uvedl Pavlas. Jednotky záchranářů by měly být už v navigacích varovány. Na plochách, kde nikdo není schopný garantovat, kolik munice a v jaké hloubce tam je, musí být bezzásahová území.

Brdy také nejsou dostatečně vykryté signálem mobilních operátorů, ale ani pro radiostanice záchranářů a policie. "Jejich infrastruktura by měla být do konce roku posílena," dodal. Jsou lokality, kde nefunguje vůbec žádné spojení a záchranáři je teď mapují.

Hasiči chtějí přijmout tři nové lidi do Rokycan. Hodně počítají s dobrovolníky. "Problémem je, že naše dojezdová vzdálenost na hranu území je poměrně dlouhá. U požárů to bude hodně postavené na dobrovolných jednotkách. Chtěli bychom posílit jejich kategorizaci i vybavení, hlavně o velkoobjemové cisterny," uvedl Pavlas.

Podle ředitele krajské policie Jaromíra Knížete bude oblast využívaná hlavně turisty. "Pro policii to znamená zvýšený výkon služby i pokud jde o pátrací akce po ztracených osobách," řekl.

Obvodní oddělení Hrádek bude mít teritorium větší asi o 80 procent (přes 80 km2) a Blovice o dvě procenta. "Dohromady bychom tam chtěli navýšit počty policistů minimálně o deset lidí, nejlépe už od Nového roku," řekl. Pokud to bude nedostačující, posílí se obvody i v dalších letech. "Příští rok ukáže, jak bude nové území fungovat, jak bude navštěvováno," řekl Kníže. Dále chce zřídit v Brdech expozituru pyrotechnické služby, která má zatím svá pracoviště neúnosně daleko - v Teplicích a Českých Budějovicích. "Je to věcí policejního prezidia. Ověřím informaci, že se plánuje expozitura na území okresu Příbram. Budu žádat, aby byla zřízena nepřetržitá služba co nejrychleji," řekl. Už letos nakoupí policie terénní vozy, které přednostně dá do Brd.

Na přelomu června a července svolá kraj do Plzně další jednání, kde budou navíc Vojenské lesy a statky, správci lesů v CHKO. "Nejdůležitější je zajistit bezpečnost návštěvníků, obyvatel i zasahujících jednotek," řekl náměstek hejtmana Ivo Grüner (ČSSD).