Příbramští radní na svém posledním jednání schválili uzavření smlouvy na demolici budov v majetku města u skládky Bytíz. S ohledem na vyčerpanou kapacitou současné skládky a nutnost jejího rozšíření se měly budovy demolovat již za minulého vedení radnice a to za 5,6 milionu korun bez DPH. Čas ale tížil Michala Zábrodského, šéfa skládky. Minulý rok proto vedení města nabídl zbourání čtyř budov za 2,9 milionu. I to bylo podle starosty Jindřicha Vařeky příliš.

Druhá část skládky přitom umožňuje uložení zhruba šesti set tisíc tun odpadu, měla by tak vystačit na dalších třicet let.

Na základě nového poptávkového řízení nakonec šest budov zbourá stávající provozovatel skládky za cenu 2,07 milionu korun bez DPH.

Příbramský starosta Jindřich Vařeka.„Původně vysoutěžená cena za demolici čtyř objektů byla dle našeho názoru až neskutečně vysoká. Naštěstí se nám ale podařilo rozhodnutí staré rady města revokovat a mohli jsme vyhlásit nové poptávkové řízení. Výsledkem je, že jsme městskému rozpočtu ušetřili tři a půl milionů korun. Podle mého názoru je toto skvělá zpráva," uvedl starosta města Příbrami Jindřich Vařeka.

Jako pozitivní označuje Vařeka i skutečnost, že v rámci nově uzavřené smlouvy bude za podstatně nižší cenu odstraněno více budov, než se počítalo v původním usnesení minulého vedení města.

„Zatímco původní rozhodnutí počítalo s demolicí čtyř budov za více než pět a půl milionů korun, nová smlouva stanoví, že dodavatel demoličních prací odstraní šest budov za něco málo přes dva miliony korun," konstatoval Vařeka s tím, že demolice starých budov je podle starosty nutná z důvodu rozšíření kapacity skládky, kam se vozí odpad z města.

Zakázku na demolici čtyř objektů bránících dalšímu rozšíření skládky Bytíz schválilo bývalé vedení radnice koalice ČSSD a ODS již v září roku 2014, a to za výslednou cenu téměř šest milionů korun. Tehdejší starosta Pavel Pikrt však považoval rozhodnutí rady za nesprávné, využil ustanovení zákona o obcích a výkon usnesení pozastavil.

Poté byla věc předložena k rozhodnutí na jednání městského zastupitelstva, které již po podzimních volbách v roce 2014 zasedlo v novém složení. Zastupitelé dne 15. 12. 2014 záměr demolice objektů za tuto cenu neschválili.

Téměř o rok později současné vedení města rozhodnutí z prosince, které demolici těchto budov znemožňovalo, zrušilo.