Například z návštěvy u kamarádů nebo letního festivalu se tak může naše dospívající dítě vrátit pod vlivem drogy. Jak se to pozná?

„Užití nealkoholové drogy se obecně poznává špatně, i proto, že viditelné příznaky se odehrají jinde než doma. K jasnějším symptomům užití drogy patří například zúžené nebo rozšířené zornice, nesouvislá, bizarní či zrychlená řeč, zápach po ředidlech, nápadná veselost nebo naopak útlum," vyjmenovává některé z možných příznaků užití drogy Hana Vavřincová, která vede příbramské Centrum adiktologických služeb Magdaléna.

V letních a podzimních měsících se na magdalénské poradce obrací větší množství rodičů, kteří hledají radu, jak se k experimentování svých potomků s drogami postavit.

Zdravotníky je namístě kontaktovat v případě, má-li dítě vážné zdravotní problémy, například ztrácí vědomí nebo nekontroluje vlastní agresi. Jinak je důležité především zachovat klid, situaci nepodceňovat, ale ani nadmíru nedramatizovat „Nekřičet, ale ani dítě nelitovat, vyhnout se fyzickému kontaktu, ať už trestu i objímání. Mělo by být zřejmé, že nesouhlasíte s užíváním drog a chováním dítěte, ale neodsuzujete je samotné," doporučuje Hana Vavřincová.

Vážný rozhovor je vhodné nechat na dobu, až bude dítě střízlivé. Pak je třeba pokusit se zjistit, jakou návykovou látku dítě užilo, trvat na vysvětlení kdy, kde a s kým bylo. „Je značný rozdíl mezi tím, zda jde o první experimenty, nebo pokročilejší stadium užívání drogy. Mnoho experimentátorů skončí po prvních pokusech," upozorňuje Hana Vavřincová. O dlouhodobém užívání může svědčit například ztráta původních koníčků, změna přátel, neodůvodněné a náhlé střídání nálad, nadměrné skrývání a zamykání se v pokoji či nevysvětlitelné ztráty peněz. Ale ani tyto příznaky nemusí nutně znamenat závislost na drogách.

„V případě podezření je vhodné v klidné atmosféře zjistit, jaká je skutečnost, věnovat pozornost důvodům, které dítě k drogám vedou. I bez dítěte je možné navštívit naše specialisty a probrat s nimi možnosti dalšího postupu," nabízí Hana Vavřincová.

Kontaktovat odborníky mohou lidé osobně v sídle CASu v Žežické ulici v Příbrami nebo telefonicky na telefonních číslech 318 622 010 a 739 612 018.