V posledním čísle Obecnického zpravodaje stojí informace ze zastupitelstva: „Pošta Partner, Česká pošta, bude rušit pobočku v Obecnici. Obecní zastupitelé pověřují starostu, aby zjistil podmínky a rozsah prací v tomto projektu. Pokud by se nenašel nikdo, kdo by chtěl Poštu Partner provozovat, přejde veškerá agenda na poštu v Příbrami."

Z této zprávy vyplývá, že obyvatelům Obecnice a okolních osad hrozí, že přijdou o poštovní služby, jak jsou na ně zvyklí. Příbramský deník o tom v úterním vydání informoval.

Starosta Josef Karas se v článku vyjádřil takto: „Mám za úkol zjistit, za jakých podmínek by tu poštovní partner pracoval, jaké by nabízel produkty. Zatím netuším, kdo by se této funkce ujal. Pošta chce přispívat na plat pouze kolem osmi tisíc korun, což je směšná částka. Někde se toho prý ujme Jednota, ale to je na České poště, koho osloví jako partnera," říká starosta s tím, že by obec nerada o poštovní služby přišla. „Kdybychom si neplatili ztrátové autobusové linky, tak by se lidi odtud ani do města nedostali. A na poštu do Příbrami by člověk potřeboval půl dne dovolené," dodává.

Česká pošta ale tvrzení o rušení pobočky odmítá. „Pošta pobočku v obci Obecnice neruší. Tato obec byla zařazena k jednání o změně formy poštovní obsluhy. V letošním roce se uskutečnilo jednání se starostou obce, kterému bylo nabídnuto zřízení pobočky typu Pošta Partner. To však odmítl. V tomto případě Česká pošta postupuje dle platné dohody se Svazem měst a obcí a v případě, že zástupci obce odmítnou navrhované změny formy poštovní obsluhy, pak Česká pošta tuto změnu neuskuteční. Což jsme dodrželi a v Obecnici se žádná změna nekoná," reaguje za Českou poštu mluvčí Marta Selicharová.

Jsou to zhruba dva roky, kdy Česká pošta už podruhé uvažovala, že do roka zruší nebo změní poskytování svých služeb v některých obcích. Důvodem prý byla nevytíženost a značná ekonomická ztrátovost poboček.

Změny se měly podle tehdejších veřejně přístupných informací dotknout osmi obcí na Příbramsku: Chraštic, Korkyně, Milešova, Nechvalic, Starosedlského Hrádku, dále obcí Svatý Jan, Štětkovic a Velké Lečice.