Skokový pohár České pojišťovny v Martinicích odstartuje sérii závodů po celé České republice, čili jde o první kolo už 11. závodů.

To nejhezčí a nejzajímavější pro diváky přijde podle ředitele Hotelu Resort Equitana Martina Pecky o víkendu. „Kategorie závodníků je velmi široká. Nejlepší soutěže se pojedou v sobotu a v neděli při Velké ceně Martinic. Pro rodiny s dětmi jsou tu stánky s občerstvením, různé atrakce a výborná atmosféra.“

Čtyřdenní závody zahrnují celkem 14 soutěží, přičemž vrcholem programu bude v neděli od 15 hodin Česká pojišťovna Velká cena Martinic.

„V té budou moci jezdci sbírat první kvalifikační body a na základě stavu žebříčku po všech jedenácti kolech, která se odehrají na různých místech České republiky, vzejdou čtyři finalisté. Ti se utkají při zářijových závodech v Hořovicích na Berounsku v závěrečné soutěži vypsané podle systému mistrovství světa, což znamená, že si jezdci mezi sebou vystřídají své koňské svěřence,“ přiblížil Josef Malinovský, mluvčí Skokového poháru České pojišťovny.

Celý seriál se pojede na 10 místech v celé České republice a na místě jedenáctém se v září uskuteční finále. Úroveň soutěží je různorodá, protože součástí celého seriálu jsou také Amatér tour pro amatérské jezdce a Czech junior cup pro jezdce do 18 let.

Areál v Martinicích je jezdci oblíbený pro výborné prostředí pro koně. Zřejmě proto na loňských závodech odstartovalo na dvě stě jezdců s téměř 350 koňmi. Počasí bylo po celý víkend jako na objednávku, což se podle předpovědi na tento týden zatím říct nedá. Diváci měli loni například možnost na místě vyhrát zajímavé ceny.

Aprílové skokové závody letos nebudou zdaleka poslední akcí. Na přelomu června a července se koná sedmý ročník Memoriálu Jana Papouška, v červenci Mistrovství České republiky, v srpnu šampionát mladých koní a v září Velká cena Field Force.

Jezdecký klub v Martinicích funguje devět let. Začínal tehdy v provizorních prostorách. Nová jízdárna zahájila provoz před osmi lety pod názvem Hotel Resort Equitana. Jezdecký klub se v roce 2006 přejmenoval na Jezdeckou společnost Equitana. Od té doby se tu koná mnoho závodů jako například nejvýše dotovaná soutěž v České republice s názvem Memoriál Jana Papouška.