Postihuje CMP více muže nebo ženy, podílí se na vzniku věk pacienta?

Co se týče četnosti onemocnění, rozdíl mezi pohlavími je nevýrazný. Úmrtnost je poněkud vyšší u žen. Incidence, neboli výskyt onemocnění je výrazně závislý na věku. Ve věkovém rozmezí 55-64 let je 250/100 000 obyvatel. Ve skupině 65-74 let již 1000/100 000 obyvatel za rok. Ze zvyšujícím věkem samozřejmě stoupá.

Co je příčinou CMP?

Hlavní příčinou CMP je ateroskleróza, tedy onemocnění tepen provázené kumulací lipidových komplexů v cévní stěně spojené s tvorbou aterosklerotických plátů a snížením elasticity cévní. Nejvýznamnějším ovlivnitelným rizikovým faktorem je hypertense. Neléčená hypertensní nemoc je nejčastější příčinou spontánního nitrolebního krvácení. Závažným a častým faktorem jsou také onemocnění srdce, hlavně embolizující srdeční vady.

Jaké jsou příznaky cévní mozkové příhody?

Typickým klinickým projevem je hemipareza, tedy oslabení horní a dolní končetiny na jedné straně těla, často provázené poruchou citlivosti. Tyto příznaky provází často i jednostranný pokles ústního koutku, případně porucha řeči a rozumění. Původním příznakem akutní CMP může být i náhle vzniklá závrať, bolest hlavy, zvracení

Má pacient před vznikem CMP nějaké varovné signály?

Pacient by neměl podcenit stavy přechodných oslabení končetin, poruch řeči, nebo zraku na jednom oku, které označujeme jako transitorní ataky. Pokud taková záležitost nastane, je nutné lékařské vyšetření. Opakovaná ataka by již mohla znamenat trvalé následky.

Jakou roli hraje v odhalení choroby rodina nebo blízcí postiženého?

V řádné terapii CMP hraje rozhodující roli čas. Včasný příchod pacienta často iniciuje právě rodina pacienta, který často ani nemůže sám zavolat pomoc v důsledku svého postižení. Rovněž rodina často upozorní na přechodné ataky, jejichž význam má pacient spíše tendenci zlehčovat.

Jaké obtíže po prodělané příhodě nejčastěji přetrvávají a jaká je šance na uzdravení?

Prodělaná CMP je jednou z nejčastějších příčin invalidity. V důsledku zejména hybného postižení zůstává až 40 procent postižených odkázáno na pomoc další osoby v denních aktivitách. To, jak pacient překoná CMP, závisí na včasnosti podané léčby a samozřejmě v jakém celkovém stavu a kondici se postižený v době vzniku onemocnění nachází. Zásadní význam má kvalitní ošetřovatelská péče a včasná rehabilitace.

Existuje účinná ochrana?

Zdravý životní styl, čili dostatek pohybu, omezení stresů, nevhodné je nadměrné užívání alkoholu a samozřejmě kouření, a to zejména u lidí s vrozenou zátěží. Správná léčba rizikových faktorů, zejména hypertenze. DAGMAR ČERŇANSKÁ