Bahna, jak se jinak akci také říká, letos navštívilo padesát tisíc lidí z celé republiky. Mezi nimi byla i rodina Jaroslava a Jany Hruškových z Prahy.

„Chtěli jsme strávit sobotu jinak, než obvykle. Vzali jsme tedy děti i babičku a vyrazili jsme. A jsme moc rádi, že jsme tady," neskrývala nadšení pětatřicetiletá maminka. Její dva synkové, jak se pochlubili, jsou v armádní technice zběhlí a vše si doslova vychutnávali. Oslovily je hlavně statické i dynamické ukázky tuzemské armády. „Mohli jsme si prolézt téčko, panďáky, tatrovky i bevepéčka a také jsme to udělali" pochlubili se Péťa s Davidem. Hoši měli na mysli tanky T-72, obrněné vozy Pandur v několika verzích a bojová vozidla pěchoty. Lákala je i historická technika. „Super bylo, když se staré tanky proháněly a střílely. Koukal jsem, že se rozjely i staré halftraky," prohlásil David. Vojenští motoroví „stařečci" se blýskli při dvou historických ukázkách. Námětem první bylo stoleté výročí od vzniku československých legií, respektive událostí ze začátku první světové války, tématem druhé pak operace na Dukle v roce 1944. V obou případech se v prostoru před diváky odehrály věrné rekonstrukce událostí českých dějin, při kterých nechyběly vzdušné souboje dobových letounů, ohlušující střelba z tankových kanónů ani štěkání kulometů a pušek v rukou pěchoty.

„Nečekal jsem, že by sem pořadatelé dostali i dvě prvoválečná a dvě druhoválečná letadla," zakroutil hlavou tatínek Jaroslav.

Ještě dodejme, že pořadatelé připomněli i sedmdesáté výročí vylodění spojeneckých vojsk v Normandii seskokem sedmnácti výsadkářů z transportního letounu CASA.

Nejvíce prostoru v sedmihodinovém programu bylo věnováno ukázce Armády České republiky, která pojala akci i jako nácvik na obří cvičení, které se bude konat v polovině června v Doupovských horách.

„Ukázali jsme tvrdou válku, tedy boj proti nepříteli, který zaujme určité pozice. V předešlých ročnících vojáci vždy útočili od prostoru diváků, nyní jsme to otočili a lidé se se cítili jako jednotka, na kterou je útok prováděn," uvedl Ján Gurník, velitel pozemních sil. A stálo to za to.

Vojsko se rozdělilo do dvou skupin, přičemž jedna „hrála" nepřítele. A právě záškodnická polovina zaujala pozice u diváků. Ti tak stáli jen pár metrů od vybuchujících granátů. Dojem opravdového boje umocňovalo letectvo, které nad hlavami návštěvníků využívalo služeb vrtulníků Mi-17 a Mi-24. Na zemi se předvedly zmiňované tanky T-72, Pandury, těžké houfnice DANA či obrněná vozidla Iveco a rychlé zásahové vozy Land Rover 130 Kajman.

Bahna zahájil průlet toho nejlepšího, čím armáda disponuje. Daňovým poplatníkům tak nad hlavami zahřměly stíhačky Jas 39 – Gripen, podzvukové bitevníky L-159 Alca a letouny CASA.

Na zajištění akce se podílelo přes 800 vojenských profesionálů s 250 kusy moderní techniky a 300 členů klubů vojenské historie se stovkou kusů staré techniky. „Můžeme přejmenovat Bahna na Prašna," zavtipkoval při úvodním projevu náčelník generálního štábu Petr Pavel a narážel tak na horké počasí a vysychání prostoru ukázek.

Bahna ale nebyla jen o pobavení. Politické elity v čele s premiérem Bohuslavem Sobotkou v kuloárech diskutovaly o podfinancování vojska. Česká armáda nemá, podle předsedy vlády, dostatek peněz na nutné dovybavení a už nyní neplní všechny závazky vůči spojencům. Slíbil však, že vláda zastaví pokles výdajů na obranu. V příštím roce by tak mělo na vojenských účtech přistát přes čtyřiatřicet miliard korun. „To odpovídá plánovaným potřebám ministerstva obrany," podotkl Sobotka. Náčelník Pavel nicméně před politiky podotkl, že ani tato částka nestačí. „Na udržení základních schopností a povinností by bylo třeba alespoň padesát miliard korun ročně. Je to mírné nominální navýšení, na druhou stranu není to částka, která by umožnila rozvoj armády," připomněl.

Pavlovi tedy nezbývá než doufat, že v dalších letech bude vláda nastolovat v otázce financování minimálně setrvalý trend. „V současné době nejsme závazky a úkoly schopni plnit na sto procent, dokonce ani ne na sedmdesát, dokonce ani ne na šedesát," povzdechl si Petr Pavel. A aby se dal stav alespoň stabilizoval, bylo by nutné získávat alespoň oněch padesát miliard ročně.