Pondělní příbramské zastupitelstvo hned zkraje jednání čekají dva zajímavé body. Rozpočet a vznik Destinační agentury Brdy a její stanovy. Stejná témata se týkají i dalších obcí, které s Brdy sousedí.

Na území Středočeského kraje je aktuálně 6 organizací, které zastávají funkci destinančního managementu. Destinační společnost Brdy by měla být zaměřena na celou geografickou lokalitu Brd. Podle materiálů, které budou mít zastupitelé před hlasování k dispozici, vznik podporuje i Agentura ochrany přírody a krajiny, Czech Tourismus, Vojenské lesy a další obce a společnosti na Příbramsku.
Peníze členů této agentury by měly být určeny na zisk certifikace a registrace samotné destinační agentury, dále pro jednotné značení cyklistických a turistických tras a také jednotnou prezentaci celého regionu Brdy.

Některé obce v okolí Brd do destinační agentury vstoupit nechtějí. Například zastupitelé Rožmitálu pod Třemšínem už tuto možnost zamítli, výhrady mají k návrhu stanov. Vadí jim mimo jiné to, že velká města mohou přehlasovat malé obce. K projektu se zřejmě nepřipojí ani městys Jince, který chce mít zatím jen status pozorovatele. Naopak starosta Dobříše Stanislav Vacek vznik agentury podporuje.

Pro vstup do agentury, kterou inicioval příbramský starosta Jindřich Vařeka, jsou například Hořovice. „Příkladem toho, co lze vyřešit za pomoci této agentury, je značení cyklotras. Jsou vyhledávané, počítá se s nimi a nikdo jiný nemá možnost dotaci získat," vyjádřil se místostarosta Hořovic Ondřej Vaculík.