Do prvních tříd příbramských základních škol letos zamířilo zhruba 430 prvňáčků. Poprvé do svých lavic ale zasedli i noví žáci víceletého gymnázia v ulici Legionářů. Právě tyto žáky přišel v první školní den navštívit starosta města Příbrami Jindřich Vařeka. Za doprovodu ředitelky školy Ivy Kadeřábkové novým studentům popřál, aby je učení bavilo, aby se naučili nasávat informace a aby i potom, co z této školy odejdou, chtěli stále vědět víc a víc. „Další věcí, kterou vám přeji, je to, abyste se naučili kriticky myslet. To znamená vyhodnocovat, nenechat se ovlivňovat, spolehnout se pouze na fakta a nebrat každou fámu, kterou nemáte podloženou, jako za svou a za pravdu,“ uvedl také starosta a v závěru popřál všem studentům úspěšný školní rok.


Do školních lavic v 1. ZŠ Sedlčany usedlo 57 prvňáčků. Celkově školu bude navštěvovat 489 žáků. Svoji první cestu za základním vzděláním podniklo v doprovodu rodičů do 2. ZŠ Propojení 47 žáčků. 

Slovenská kapela Horkýže Slíže.
Rockfest Březnice představuje příjemnou old school akci


Prvňáky čeká úplně něco nového, neznámého. Jejich rodiče budou muset také řešit nové situace, co se bezpečnosti týká. "Než pošlou své ratolesti samotné do školy, je nutno s nimi trasu, která by měla být co nejkratší, ale také nejbezpečnější, několikrát projít. Znovu a znovu vše vysvětlovat a procvičovat. Znalost některých dopravních značek, chození po chodnících, po správné straně vozovky, přecházení přes přechody, to jsou základní informace, které by měli školáci mít. Během několika prvních týdnů, někdy i měsíců, je lepší děti do školy vodit nebo je alespoň svěřit sourozencům či starším spolužákům," radí policejní mluvčí Monika Schindlová.

Ilustrační foto
Studenti angličtiny z Příbrami a okolí získají cambridgeské certifikáty


Připomíná, že by děti neměly nosit klíče od bytu viditelně, pokud je mají zavěšené na krku, schovat je pod oblečení. "Upozorňujeme menší školáky, aby nenastupovali s cizími lidmi do výtahů a vozidel, aby si od nich nic nebrali a raději s nimi vůbec nekomunikovali. Nástup do školy přináší dětem spoustu náročných situací souvisejících s adaptací na školní prostředí, proto si zaslouží trpělivý přístup rodičů," dodává mluvčí.