Jak se dařilo v minulém roce splnit všechny investiční záměry obce?
Lze tvrdit, že se všechny naplánované akce téměř podařilo naplnit. Z těch větších bych jmenoval opravu rozbořených zpevněných břehů návesního rybníka v Luhách a opravu střechy obecního skladu. V loňském roce také byla zahájena poměrně velká investiční akce Přestavba kulturního domu na víceúčelové zařízení v Dolních Hbitech, která je dotovaná z prostředků Evropské unie v rámci Regionálního operačního programu NUTS II Střední Čechy. Celkové plánované výdaje projektu jsou odhadovány na 12 milionů. Dotace z prostředků Evropského fondu regionálního rozvoje by měla být v maximální výši devět milionů a 500 tisíc korun. Celkové plánované výdaje projektu jsou odhadovány na 12 milionů. Kulturní dům má po rekonstrukci sloužit jako tělocvična pro místní školu i veřejnost. Vybudují se nové sprchy, šatny, sklady nábytku i sportovního náčiní. V rámci projektu bude sál vybaven tělocvičným nářadím. V případě konání plesů a jiných kulturních akcí je možno tělocvičnu poměrně snadno přizpůsobit. Součástí projektu je nové skládací pódium, židle i stoly. S dostavbou se počítá v tomto roce.

Jaký je stanovený finanční rozpočet obce pro tento rok?
S rozpočtem jsme se raději drželi při zemi a budeme čekat, jak budou přicházet finanční prostředky v průběhu roku. Pokud bychom v rozpočtu nepočítali s velkou investicí do kulturního domu v Dolních Hbitech zhruba 12 milionů, pak by jeho výše kopírovala loňský rok. Dohromady rozpočet činí lehce přes 20 milionů.

Jaké jsou pro tento rok naplánované investice?
Plánujeme ještě vybudování další části kanalizace a vodovodu v Jelencích, opravu hasičské nádrže v Luhách a rozvedení vody na hřbitově v Dolních Hbitech. V tomto roce budeme muset rovněž investovat do úpravny vody vodovodu Nepřejov.

Co služby pro občany jako vodné, topení, svoz a likvidace odpadu?
Zatím pro tento rok se nám podařilo pro občany udržet stávající ceny pro svoz a likvidaci odpadů. U stočného počítáme s navýšením cca o 30 haléřů a u vodného o 43 haléřů za metr krychlový. V případě topení dojde pravděpodobně k mírnému navýšení. Zejména v budově mateřské školy, kde topíme dřevěnými peletami pro deset bytů a mateřskou školu, počítáme s trochu vyššími náklady. V současné době by odhad budoucí ceny pelet byl věštěním z křišťálové koule. Vodné je ve výši 49,45 korun včetně DPH za kubík, přičemž obec jej místním občanům refunduje do výše 25 korun za metr krychlový. Zde je na místě poznamenat, že se jedná o velice malý vodovod do 50 napojených obyvatel, kde se musí provádět stejné úkony, které jsou stejně drahé, jako na velkém vodovodu, proto je cena vyšší. Stočné je ve výši 36,80 korun. Poplatek za svoz a likvidaci odpadů je stanovena ve výši 450 korun na osobu a rok.

Kateřina Chourová