Podle velitele Petra Krcha výrazně v posledních letech ubylo případů, kdy děti nebo teenageři vytáčeli číslo 156 jen pro pobavení. Přičítá to především besedám, které strážníci vedou ve školách. Práce s mládeží tak podle jeho mínění nese svoje ovoce.

„Snažíme se dětem vysvětlit, co naše práce obnáší, jaké jsou s nahlášením nepravdivé události a s výjezdy strážníků spojeny náklady, i že je blokována linka pro pomoc zdravotní záchranné služby nebo nahlášení jiné vážné události," vysvětluje.

Ilustrační foto.
Led zimního stadionu upravuje nová rolba

Nepopírá, že dohledatelnost majitele mobilního telefonu, kdy volající bezdůvodně blokuje tísňovou linku, je také vyšší než před lety. „Indentifikace při telefonátu z mobilu je o mnoho snadnější než byla při zavolání z telefonní budky, která stávala na každém rohu. Pamatuji se, že jsme přes oběd přijali za půl hodiny až patnáct nepravdivých hlášení. Děti šly domů ze školy a bavily se. To už se prakticky nestává," sděluje.

Podle Krcha se objevil ale další nešvar: „Dospělí si prostřednictvím volání na číslo 156 zvykli anonymně vyřizovat účty se sousedy nebo s někým jiným, koho nemají v oblibě. Někdy jde o zcela vymyšlenou událost, jindy sice má telefonát reálný základ, ale situace je poněkud zkreslená. Posuzujeme stížnost od stížnosti," říká Krch.

Ilustrační foto
Požár domu v Příbrami způsobil škodu jeden milion korun

Stává se také, že když oznamovateli zpětně strážníci zavolají, odmítá v případu svědčit. „Pokud je jediným svědkem události, tak sice záležitost řeší, ale může se podle lidového rčení dostat do stádia, kde není žalobce, není soudce. Porušení zákona se těžko dokazuje," argumentuje velitel .

Strážníci mají také nové poznatky. „Za poslední rok nejednou volaly na linku děti, které upozorňovaly na špatné parkování vozidel na komunikacích. Při telefonním hovoru nepoznáme, kolik jim je let. Když se od nich snažíme získat podrobnosti osobně, ukazuje se, že je k tomu navedli rodiče, protože například na tom místě dostal jejich tatínek pokutu za špatné parkování a chce, aby to odnesl také někdo jiný," dodal Krch.

Ochránci přírody uklidili z Příbrami na Drkolnově kolem půl tuny odpadu.
Dobrovolníci uklízeli Příbram, z Drkolnova zmizelo půl tuny odpadu

MARIE BŘEŇOVÁ