VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Farmářka Lucie Čápová říká: Sázeli se, jestli to zvládneme

Milín- Farmářského léta s Českým rozhlasem se v Milíně zúčastnila i farmářka Lucie Čápová, která Příbramskému deníku poskytla rozhovor nejen o životě na farmě.

25.8.2013
SDÍLEJ:

Lucie Čápová s výrobky z vlastní farmy. Foto: Kateřina Chourová


Jak vznikla myšlenka založit bio farmu?
Myšlenka vznikla naprosto nenápadně. Já jsem nevymýšlela, jak se budu živit, ale šla jsem za svým srdcem a za tím, co jsem chtěla celý život. Chtěla jsem být na vesnici a mít zvířata. Já pocházím z Prahy a jednoho dne jsem se rozhodla a začala shánět farmu. V té době jsme už se sestrou a ještě jednou slečnou Čápovou pořádaly tábory. Tím také vznikl název Čapí letka. Byla to skupina přátel, kteří jezdili po České republice s dětmi a pořádali tábory a výlety. V té době vznikla také kronika Čapí letky, kterou do dneška píšeme a čteme, ačkoliv je tomu už 12 let.

Kolik let už vaše farma funguje?
Farmu máme 11 let. Tehdy jsem se dostala na místo, které jsem si na první pohled okamžitě zamilovala. Je na rozhraní středních a jižních Čech, naprosto odlehlé místo, kde široko daleko skoro není železnice. Tím pádem tam není průmysl, je to chudý kraj, ale velmi krásný.

Začátky určitě nebyly jednoduché…
Komplikace jsou vždycky a nikdy není nic jednoduché. My jsme do toho šly téměř bez kapitálu, ale všechno jsme dělaly hrozně rádi. Na začátku jsme měly obrovské množství energie, až se divím, kde jsme jí braly. (smích) Začínaly jsme dvě, lidé ve vesnici se sázeli, jestli to zvládneme. (smích) Ale zvládly jsme to. Hned jsme budovaly areál, abychom tam mohly pořádat tábory. Je to sice tábor na farmě, ale se vším komfortem.

O jaká zvířata se na farmě staráte?
Zvířátka jsme pořizovaly s tím, že chceme mít dva koně a jednu kozu a jednoho psa a postupně se počet zvířat na farmě rozrůstal. Nyní máme osm koní, dvacet koz a pak jsme si musely pořídit i prasátka, protože je škoda vyhazovat zbytky. Pak máme i slepice, kterých jsme i jednu dobu měly sto, ale o redukci se nám bezvadně starají dravci. (smích) Líhneme si vlastní vajíčka, máme kachny, husy a pořídily jsme si i jednoho oslíka a dvě oslice Tatranku a Delisu. Občas u silnice sebereme koťátko, takže máme dohromady deset koček. Loni jsem si pořídila i tři telátka, která jsem odchovala na lahvi. Jsou ochočená, chodí se ke mně mazlit, i když už váží 500 kilo. Chci je mít stejně jako kozy naučené na jméno. I kozy, když je dojím, tak je volám na dojírnu podle jména.

Co všechno vyrábíte?
Vyrábíme sýry. Ze začátku jsme pořizovaly jen jednu kozu, ale mléko přebývalo, tak jsme přemýšlely o jeho dalším využití a vymyslely jsme Letkový sýr. Recepturu jsme vymyslely na statku a je velmi jednoduchá. Na akcích i lidem ukazujeme výrobu. Sýr je bez konzervantů, absolutně přírodní, z čerstvě nadojeného mléka a je za deset minut hotový. Protože byl velký zájem o sýr mezi našimi známými, tak jsme výrobu rozšiřovaly a pak jsme založily sýrárnu. A zúčastňujeme se i farmářských trhů v Příbrami, Dobříši a v okolí Prahy.

Jaký je běžný den na farmě?
Můj běžný den probíhá pokaždé úplně jinak. (smích) Například dnes ráno jsme se probudili a zjistili, že nemáme koně. (smích) jinak samozřejmě ráno všechno obíhám, krmím a tak dál. Každý den je skutečně jiný a jiný než jsem si naplánovala. Večer pak uléhám s tím, co všechno jsme nestihla. Je to život, který jsem chtěla. Jsem ráda, že jsem samostatná nemusím chodit do práce, sé děti mohu mít kdykoliv doma a věnovat se jim. Jsem pyšná, že můj čtyřletý syn pozná všechny zvířata a dovede si poradit se spoustou životních situací, které by mnoho dětí ani nezažilo.

Na čem si nejvíce pochutnáte vy osobně?
Nejvíce asi na kozím mléku. Hned jak ráno dojím, tak si beru s sebou kafe. Také miluji, když můžu čerstvou smetanu ochutnávat jen tak prstem a pak také kozí sýry. A pak si pochutnám i na hovězím či vepřovém, kuřatech a nebo na králičím a kůzlečím mase. Jsem ráda, že jsem dosáhla toho, čeho jsem chtěla. Nemusím nakupovat v supermarketech a moje děti ví, jak chutná opravdové vajíčko. Ale také se stravují i ve školních jídelnách. Myslím ale, že základ jsem jim dala správný.

Receptury vymýšlíte sama?
Snažím se využívat staré receptury a čerpat z tradičního. Ale sbírám informace i na internetu, jen vše, co je nadbytečné, tak vypustím a nechám si to nejjednodušší. Jako syřidlo používám ocet a nebo kyselinu citrónovou. Syřidlo jen pro vybrané produkty, které nelze vyrobit jinak.

Co nyní plánujete?
Od října chystáme pro některá města bedýnky s mléčnými výrobky , naší moukou a bramborami.

Autor: Kateřina Chourová

25.8.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Supervýhodná nabídka? Pět tipů, jak nenaletět při zhodnocování peněz

The Tap Tap
24

The Tap Tap odehrají šedesát koncertů ročně

U pevnosti vznikne zřejmě dělostřelecká expozice

Příbram /FOTOGALERIE/ - Armáda předala Vojenskému historickému ústavu do užívání cvičný objekt Jordán. Jde o pěchotní srub československého opevnění v severním svahu kopce Houpák v Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Brdy. Bývalá cílová plocha Jordán spolu s pěchotním srubem náleží k nejnavštěvovanějším lokalitám oblasti.  

OBRAZEM: Huťské hasičky na domácí půdě zvítězily v útoku

Stará Huť – V sobotu se konal XII. ročník Pouťové soutěže v požárním útoku ve Staré Huti. Na domácí půdě muži skončili druzí a ženy vybojovaly první místo. Místo klasických dvou útoku, jak bývá zvykem, se běžely útoky tři.

Hokejisté Příbrami udělali z jasného duelu drama

Strakonice – Na ukazateli svítilo v 15. minutě hrozivé skóre 0:4. Bylo tomu tak v prvním přípravném utkání hokejistů Strakonic doma proti Příbrami. Čtyřgólové manko však Jihočeši v sobotu 19. srpna dokázali vyrovnat, ale v závěru zápasu inkasovali popáté a prohráli nakonec 4:5 (0:4, 3:0, 1:1).

AKTUALIZOVÁNO

Odkoupíme vepřín v Letech, schválila vláda

Česko odkoupí vepřín v Letech na Písecku, který stojí na místě protektorátního koncentračního tábora pro Romy. Vláda dnes krok schválila, uvedl na twitteru ministr pro lidská práva a legislativu Jan Chvojka.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení