VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Festival jídla u Obory: fronty na vstup, řady lidí u stánků

Příbram /FOTOGALERIE/ – Zatímco v neděli dopoledne to obvykle v domácnostech voní při přípravách svátečního oběda, rozhodla se spousta lidí tentokrát udělat výjimku a ukojit chuť a hlad při festivalu jídla u Hořejší Obory, na první gastronomické akci tohoto druhu v Příbrami

17.9.2017
SDÍLEJ:

Food festival v Příbrami přilákal davy lidí. Snímky hovoří za vše. Foto: Markéta Lišková

Davy zájemců hladoví už jen při čekání na vstup. U každé ze dvou vstupních bran se tvoří fronty několik desítek metrů dlouhé a za nimi, přímo mezi vonícími stánky, není téměř k hnutí. 

Lukáš Novotný z Březnice si také přišel polechtat chuťové pohárky, a jak spokojeně přiznává nad táckem s indickou cibulí v kari těstíčku a ostrou omáčkou, chce nabrat i nějakou inspiraci do své kuchyně. „Je to hrozně dobrý. Mám rád kari a vůbec indickou kuchyni. Ještě jsem měl hamburger s kozím sýrem z Pizzařství a to bylo taky dobrý,“ chválí si Lukáš ve společnosti kamarádů a chystá se vystát dlouhou frontu ještě na něco dobrého, ještě ale neví, na co. „Fronty jsou šílené, naštěstí jsme přijeli o trochu dřív, ale teď už je tady moc lidí,“ dodává.

Kuchaři z vybraných restaurací nejen z Příbrami, ale širokého okolí, mají co dělat, aby uspokojili poptávku. Jeden ze stánků je bez fronty. Na ceduli stojí, že další nabídka sushi se připravuje. To tu byla taková mela o jedno z nejznámějších jídel japonské kuchyně? „Může to být tím, že jsme si udělali malé zásoby, ale byli jsme přesvědčeni, že jsme připraveni,“ krčí rameny Martin Mišinec z restaurace KDNO (Kam Dnes na Oběd) v příbramském hotelu Belveder. Takový zájem se podle jeho slov nedal očekávat. „Udělali jsme větší porce, než jsme měli, tak nám to rychle ubíralo ze zásob. Připravili jsme 200 porcí, nakonec jsme z nich udělali 150. Další zásoby přijdou tak kolem druhé hodiny,“ doufá Martin Mišinec v rychlost kolegů na základně, aby ještě jeho podnik v rámci soutěže o nejlepší restauraci nabral nějaké hlasy od strávníků.

S festivaly jídla všeho možné druhu se v České republice v posledních letech roztrhl pytel. Každé takovéto akce se zúčastňuje tisíce návštěvníků, ale v Příbrami se doposud nic takového nekonalo. Neděle přepisuje historii.

Složení jídel je opravdu pestré. K ochutnání jsou pokrmy italské, indické, mexické, americké i české, z kvalitních potravin. Každá restaurace sestavila tříchodové degustační menu, se kterým zároveň soutěží. Všichni návštěvníci se vstupenkou mají právo hlasovat pro nejlepší restauraci, která si na konci dne převezme cennou trofej.

„Slyšeli jsme, že už několik lidí o uspořádání Food Festivalu v Příbrami přemýšlelo, ale nikdo to nedotáhl do konce. Máme rádi jídlo i nové výzvy, proto jsme si to vzali pod svá křídla,” uvedl za organizátory Petr Větrovský, jenž hodnotí festival jako jedinečnou gastronomickou akci v srdci Příbrami. 

Markéta Lišková

Autor: Redakce

17.9.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Šest nejčastějších chyb při výběru toalety

Ilustrační foto.

Ve středu v Příbramském deníku: prvňáčci z 2. ZŠ Bratří Čapků!

Zastupitelé udělali tečku za aférou kolem kotlíkových dotací. Přidali peníze

Střední Čechy – Dodatečné peníze pro žadatele o dotaci na výměnu starých kotlů v rodinných domech za nové schválili v úterý středočeští zastupitelé. Po delší debatě přikývli argumentu, že je spravedlivé, aby v rámci druhého kola výzvy kotlíkových dotací byli uspokojeni i žadatelé čekající na sklonku zimy ve frontě před krajským úřadem, na které by se dostalo, kdyby je nepředběhly žádosti doručené prostřednictvím kurýrů. V kauze provázené emocemi nakonec zastupitelé dospěli k vzácné shodě: pro se zvedlo 46 rukou, proti nebyl nikdo – a sedm volených zástupců občanů se hlasování zdrželo.

Srdíčkové dny opět pomáhají vážně nemocným dětem

Příbramsko - Na zdravotní a kompenzační pomůcky vážně nemocnému ročnímu Honzíkovi, ale i dalším dětem v celé republice, pomáhají letošní podzimní srdíčkové dny. Obecně prospěšná společnost Život dětem organizuje veřejné sbírky již osmnáct let.

Řada živočichů v Brdech na objevení ještě čeká

Brdy /FOTOGALERIE/ - V Chráněné krajinné oblasti Brdy může návštěvník při svých toulkách potkat druhy vzácných živočichů, které se vyskytují jen na několika dalších místech v Evropě. Jaké druhy to jsou a další zajímavé informace k nim prozradil zoolog David Fischer z Hornického muzea Příbram.

Sedlčanské učiliště oslaví v sobotu 130 let své existence

Sedlčany - Oslavy 130ti let zemědělského školství v Sedlčanech připravilo na celý sobotní den 23. září místní Střední odborné učiliště. Ve formě přátelského setkání a posezení, na které jsou zváni všichni absolventi a bývalí učitelé školy, se uskuteční v areálu učiliště v Bezručově ulici.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení