VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Fuksa: Chceme farmářům ulehčit cestu k zákazníkům

Drásov - Tisíce hlávek zelí nakrouhají každým rokem na podzim v Drásově. Zájem o zdejší zelí mezi lidmi roste. Do Drásova v pondělí zavítal i ministr zemědělství Ivan Fuksa, aby se informoval o detailech zemědělského družstva.

19.10.2010 1
SDÍLEJ:

Ministr zemedělství Ivan Fuksa v krouhárně zelí v Drásově, kde uvedl, že je zastáncem regionálních produktů. Jeho resort také spustil projekt Regionální potravinaFoto: Robert Nusl

Zelí v Drásově je dlouholetou tradicí. V současné době ho zemědělci pěstují na výměře dvou hektarů. V několika týdnech, kdy se zelí sklízí a krouhá, dokáží Drásovští tuto zeleninu udat nejen na Příbramsku, ale také na Sedlčansku, Dobříšsku, Berounsku i jinde.

„Dříve jsme kromě zelí pěstovali také jahody, mrkev a další zeleninu, ale zájem o ně nebyl tak závratný, proto jsme zůstali pouze u zelí. Nyní jsme vlastně jediní v regionu, kdo dělá zelí. Letos se nám nepodařilo úplně nasytit trh, protože je daleko větší poptávka. Zájem lidí o zdejší produkty evidentně roste,“ uvedl předseda Zemědělského družstva Dlouhá Lhota Oldřich Jarůšek.

Zemědělci z Drásova uvažují o tom, že by v příštím roce zvýšili produkci zelí. Doposud se roční sklizeň pohybuje kolem 40 až 50 tun z jednoho hektaru.

„V tom už je započítaná také ztráta deseti procent, které nám na poli rozkradou lidé. Zelí sklízíme a rovnou krouháme. Děláme to hlavně proto, že prodávat hlávkové zelí by se nevyplatilo. Navíc lidé si přímo zde čerstvě nakrouhané zelí oblíbili. Většinou si ho potom sami nakládají,“ vysvětlil Oldřich Jarůšek.

To, že se ze zdejšího zelí stává fenomén, potvrzuje i fakt, že družstvo navázalo spolupráci s nadšenci nakládaného zelí, kteří organizují soutěž s názvem Březohorský košťál. Ta se letos konala už počtvrté.

„Drásovské zelí je dobrým příkladem, že i poměrně malé zemědělské družstvo si díky své kvalitě regionálních potravin může získat velkou oblibu,“ uvedl ministr zemědělství Ivan Fuksa při návštěvě v Drásově.

Ministerstvo zemědělství na podporu obdobných pěstitelů a menších regionálních výrobců, proto spustilo projekt Regionální potravina, který má pomoci nejen výrobcům, ale také zákazníkům zorientovat se v kvalitě nabízených českých produktů.

„Zjednodušujeme i podmínky pro prodej ze dvora, tak aby farmáři mohli nabízet své zboží přímo bez zbytečné náročné byrokratické zátěže,“ konstatoval Ivan Fuksa.

Autor: Robert Nusl

19.10.2010 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.
AKTUALIZOVÁNO

Ať autobusy jedou i v den stávky, požaduje kraj

Spolužáci z příbramské základní školy Tomáš Marek a Kateřina Tomášková ve venkovní posilovně před gymnáziem.

Jarní dny lákají do venkovní posilovny

Příbramští stavaři jsou nejlepší v republice

Příbram – Student Střední průmyslové školy v Příbrami Filip Rajman se umístil na první místě v celorepublikové soutěži v projektování. Jeho spolužačka Eliška Poláková obsadila 5. místo.

Vasilův Rubáš přiveze do Sedlčan nové album a Xaviera Baumaxu

Sedlčany – Originální folk-raggae-punkové duo Vasilův Rubáš považuje Sedlčany za srdeční záležitost, a proto se do tohoto města rádo vrací. Nejbližší sedlčanský koncert se uskuteční v sobotu 1. dubna od 21 hodin v klubu Pohoda.

Šikana na škole? Aplikace má prolomit mlčení týraných

Praha - „Nenech to být," oslovuje nový web žáky, kteří se na škole setkali se šikanou. Mezi pražskými školami je o projekt zájem, ale najdou se i takové, které odpovídají: „Nepotřebujeme!".

Čermákové zahájili sezonu druhým místem v Německu

Příbram – Příbramští sajdkárkrosaři Tomáš a Ondřej Čermákové vstoupili do nové sezony. V ní budou obhajovat titul mistrů republiky a páté místo v seriálu mistrovství světa.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies