„Je to lokomotiva z dob počátků motorizace, takže tenkrát to byl obrovský pokrok, protože se tady nemuselo házet uhlí, ale lokomotiva jezdila na naftu. Ale dneska je to už notná historie. Je to už stará babička," řekl o lokomotivě strojvedoucí.

Zájem o jízdu vlakem, který na kolejích jezdil před více jak padesáti lety, byl velký. Narváno bylo od samého začátku a cestující, kteří do vlaku nastoupili až v Příbrami,  měli co dělat, aby nalezli místo k sezení. Přestože několik z nich si nakonec muselo vystačit jen se stáním v uličce, na náladě to vůbec neubralo. Ve vagónech navíc bavila cestující i poberounská kapela Třehusk.

„Jízda se mi líbí. Neškubou s námi. Pěkný to bude, až se vrátíme. My jedeme dokonce až z Hradce Králové. Půjdeme i do pivovaru na prohlídku a pivo určitě ochutnáme," řekl Příbramskému deníku energický Oldřich Barvíř, který se vydal na jízdu historickým vlakem s dalšími přáteli.

Přestože někteří s expresem cestovali až z Prahy, únava na nich nebyla znát. Většina z nich si před odchodem z domova vzpomněla na útrapy hladových a žíznivých cestujících,  a tak nezapomněli ani na svačiny. Ať už v podobě chleba s máslem, čí chleba tekutého.
„Herold expresem jedu poprvé a je to taková romantika. Zavzpomínali jsme, jakými vlaky jsem jako kluk jezdil do školy. Jsme takoví železniční nadšenci," řekl Jiří Bašný.

Někteří měli k jízdě vlakem bližší vztah, třeba proto,  že u dráhy pracují nebo jsou řidiči z povolání. „Já jedu tímhle vlakem poprvé a jedem z Prahy. Jízda je fajn, navštívili jsme ve Zdicích muzeum a už se těšíme do Březnice. Já navíc pracuji v Praze jako řidič tramvaje, tak je to trošku i srdeční záležitost. Pivo Herold jsme už ochutnali a je fakt dobrý," řekl Deníku Stanislav Šťastný.

V konečné stanici v Březnici byl pro cestující připraven další program, a to návštěva březnického pivovaru Herold, kde se unavení cestující osvěžili nejen lahodným mokem, ale zájemci šli i na prohlídku pivovaru, aby se na vlastní oči přesvědčili, jak dlouhá cesta vede k tomu, než jej mohou ochutnat.

Proč se lokomotivě přezdívá Hektor a další zajímavosti se dočtete v rozhovoru se strojvedoucím již zítra.