Kdy jste začala na knize pracovat a co bylo při jejím vzniku nejsložitější?
Začala jsem v roce 2017. Nejsložitější bylo najít v pramenech první stopu, ze které by se dalo vyjít, pak už to šlo, jako když rozmotáváte zašmodrchané klubko. Bádání v archiváliích konce 18. a první poloviny 19. století je těžké, téměř vše je psáno německy a kurentem, velmi špatně se to čte.

Jaké období vaše kniha zachycuje?
Báňské ředitelství bylo pokračovatelem vrchního horního úřadu, takže od druhé poloviny 18. století až do současnosti budovy.

Proč jste si vybrala právě Báňské ředitelství?
Nevybrala jsem si ho. Byla jsem požádána o vypracování dějin budovy k stavebně historickému průzkumu pro plánovanou rekonstrukci, k níž snad časem dojde. Zdálo se mi, že je škoda se o tak překvapivá zjištění nepodělit i formou knížky. Ludwig Förster, slavný rakouský architekt evropského věhlasu, autorem nejkrásnější stavby své doby v provinční Příbrami? Úžasné, ale jen zdánlivě nelogické! A proč se tím světu nepochlubit právě v roce, kdy si připomínáme 100. výročí vzniku ČSR, která byla v Příbrami z této budovy oficiálně vyhlášena?

Muzejní výstavu doplňují předměty ze sbírky Mileny Drtinové coby věcné vzpomínky na časy, kdy ženy byly opravdovými dámami a muži pravými gentlemany.
Výstava ukáže, jak vypadaly Sedlčany před sto lety

Z jakých zdrojů jste čerpala?
V první řadě mi pomohly archiválie z archivu Rudných dolů Příbram, které jsou dnes uloženy v Archivu DIAMO. Stejně důležitý byl Národní archiv Praha, Státní oblastní archiv v Praze a další. A samozřejmě také bylo třeba, jako vždycky, načíst hodně doplňkové literatury.

Komu je kniha určena? Široké veřejnosti nebo spíše odborníkům?
Knížka má 62 stran a je určena i pro širokou veřejnost. Je to literatura založená výhradně na faktech, ale snažila jsem se, aby to bylo zábavné čtení se spoustou nádherných fotografií, které umí nahradit mnoho slov. Jsme stejní jako lidé ve středověku, máme rádi stručný a výstižný text a hodně názorných obrázků.

Báňské ředitelství je po Synagoze v Příbrami a Požáru Svaté Hory třetí knihou v jednotné řadě. Bude tato edice pokračovat?
Nevím, jestli bude tato řada pokračovat. Náměty mám, ale uvidíme, co přinese čas. Každopádně tento formát se osvědčil, synagoga se vyprodala a nyní bude zase k dostání, protože Městský úřad Příbram nechal udělat dotisk. Požár Svaté Hory je novinka, která vyšla v létě, a také nachází dost čtenářů. Lidé mají rádi hornické tradice, tak doufám, že se bude líbit i báňské ředitelství.

Předvánočními přípravami žije již nyní tým zámku Loučeň na Nymbursku.
Pro Vánoce chystá Loučeň i neviditelný stromeček

Karel Souček