VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Jakub Ševr: Zkušenosti z Londýna, New Yorku a zaoceánské lodi jsou k nezaplacení

Příbram/NAŠE ŘEMESLO/ Tak se jmenuje pravidelný seriál Příbramského deníku. Minulý týden jsme si povídali s poštovní doručovatelkou Zuzanou Puchernovou.Tentokrát jsme zabrousili na místo, kam lidé chodí za zábavou a kontaktem s lidmi. Jakub Ševr z Březnice je manažerem stylového café baru a hoteluv centru Prahy, ale do gastronomie vstoupil a začátky má spajté s Příbramí. Zkušenosti sbíral v Anglii, USA, ale také míchal drinky na olympiádě v Turíně.

31.7.2011
SDÍLEJ:

Jakub Ševr je manažerem hotelu a cafe baru v PrazeFoto: Daniel Sklenář

Kdy jste se rozhodl, že se budete věnovat gastronomii a co vás k tomuto rozhodnutí vedlo?

Asi jako každý malý kluk jsem chtěl být kosmonautem, vloudily se tam i myšlenky na popeláře a samozřejmě fotbalistu. Nicméně s rostoucím věkem jsem si uvědomil, že to asi nebude to pravé ořechové a rozhodl jsem se pro Hotelovou školu v Příbrami. Důvody byly jednoduché – na průmyslovou školu ani na gymnázium se mi nechtělo a od malička jsem měl velkou zálibu v jídle a pití. Volba padla proto na Integrovanou střední školu Příbram, gastronomii a práci s lidmi. A nyní jsem za tu volbu rozhodně rád.

Popsal byste přesně svoji profesi? Co máte na starosti a v popisu práce?

V současné době jsem manažer hotelu Jewel a baru Jewel Café Bar v Praze, kde se starám prakticky o vše, co se kolem dění v hotelu a baru točí. Od propagace a marketingu - jak baru tak hotelu, přes zásobovaní, až po samotný provoz, servis a různé kontroly s provozem spojené. V gastronomii potažmo v odvětví, kde pracujete v určitém týmu, je hrozně důležité udržovat atmosféru, mít přehled o dění, vytvářet vhodné pracovní prostředí, plánovat a hlavně motivovat.

Vím, že jste pracoval v zahraničí a také v Praze, ale zajímalo by mě, kde jste začínal po hotelové škole, kterou jste studoval v Příbrami?

Po maturitě jsem hned získal práci v jedné příbramské restauraci, nicméně už během studia jsem věděl, že chci co nejdříve odjet do zahraničí.
Jedna z věcí, kterou se řídím, je, že jen praxí, chybami a zkušenostmi druhých se člověk naučí nejvíce. Praxe a zkušenosti z ciziny jsou k nezaplacení a každému bych je doporučoval.

Co z toho, co jste se naučil v Příbrami ve škole, jste nejvíce využil ve své praxi?

Ve škole jsem se naučil základy gastronomie, které využívám dodnes. Je pravda, že doba a trendy se od té doby diametrálně změnily, ale základy jsou pořád stejné.

Jaký je rozdíl v přístupu ke gastronomii a barmanství u nás v republice a v zahraničí? Je to v kvalitě surovin nebo přístupu lidí?

Stoprocentně v přístupu lidí! Je to dané naší českou mentalitou a nároky, které si klademe. Nejdůležitější je chuť pracovat a dávat tomu vždy něco navíc. V tom je asi největší rozdíl v porovnáním s cizinou. Důležité je vážit si toho co máte, mít respekt a jít si za svým cílem.

Vaše pozice je nyní manažer hotelu a baru v Praze, ale dříve jste pracoval jako barman. Nyní barmany máte na starosti. Zasteskne se vám občas po práci v baru a po kontaktu s lidmi před barem?

Určitě rád vzpomínám na dobu strávenou za barem i mezi hosty s shakerem a barovým platem. Ať už to bylo v Aloha baru v Praze, kde jsem získal první a asi nejzásadnější zkušenosti, co se barového dění týče, nebo poté na dobu a zkušenosti z práce na lodích Disney Cruise Line v USA, v restauraci Benares v Londýně nebo v Temple Baru v New Yorku. Každá tato práce mi dala něco jiného a i přesto, že to kolikrát nebyla procházka růžovým sadem, nikdy bych to neměnil.
Co se práce manažera týče, je to naprosto jiná pozice, i když je to pořád v baru či restauraci.

Jsou Češi jako národ nároční na jídlo a pití nebo se spokojí s méně kvalitními produkty, ale za nižší cenu?

Záleží na jednotlivci. Určitě se najdou Češi, kteří jsou gurmáni a vyhledávají luxusní restaurace, kterých mimochodem, u nás stále přibývá. Spousta Čechů se stále bojí zkusit něco nového a spokojí se s českou klasikou. Celkově si ale myslím, že Češi jdou, co se gastronomie a stravování týče, nahoru.

Máte nějaký sen, který byste si chtěl ve své pracovní kariéře splnit? Třeba spolupráce s Petrem Kuncem, s kterým Deník přinesl nedávno rozhovor z Bangkoku?

Snem asi každého je mít svůj vlastní podnik, k čemuž je třeba se dlouhodobě propracovat a ne skočit bezhlavě do „gastronomických vln“.
Co se spolupráce s Petrem Kuncem týče? Na tu v budoucnu určitě dojde a už se na ni těším!

Autor: Vlastimil Ševr

31.7.2011
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Příbramský Huntík..
27

Na farmu v Žežicích přijede 42. příbramský huntík Zdeňka Hejkrlíka

Malá obora v Lesoparku Litavka v Příbrami je často navštěvovaná.
4

Krmením mohou návštěvníci zvířata v malé zoo zabít

Vysněné dětské postele

Dětský pokoj potřebuje pořádnou postel. Ale obyčejné postele jsou plné nesplněných dětských snů. Zkuste splnit nějaké ty sny i vysněnou postelí.

Škola vaření: co s patizonem, zeleninou ve tvaru létajícího talíře?

Region - Je to dýně a chutná trochu jako cuketa. Řeč je o patizonu, oblíbené letní zelenině zvláštního tvaru, která právě dozrává.  Pojďme si tedy představit několik receptů na její zpracování v kuchyni vyzkoušeli jste už třeba patizonový nákyp?

Supervýhodná nabídka? Pět tipů, jak nenaletět při zhodnocování peněz

I relativně nízká finanční gramotnost Čechů může za to, že čas od času skočíme na „supervýhodnou“ nabídku zhodnocení peněz, která se nakonec promění v totální fiasko. Pokud byste rádi investovali svoje úspory, nevynechejte následující tipy. 

The Tap Tap odehrají šedesát koncertů ročně

Příbram /ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ - Naprosto neobyčejná česká kapela The Tap Tap loni oslavila plnoletost a sklízí zasloužené úspěchy nejen u nás, ale i za hranicemi. Spolupracuje se známými zpěváky a nebojí se nazývat věci správnými jmény. To potvrzují nejen texty, ale i mluvčí kapely Ladislav Angelovič a kapelník Šimon Ornest, kteří Deníku poskytli rozhovor před koncertem v příbramském letním kině v rámci programu legendární kapely Keks.  

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení