„V letošním roce se díky internetu dostaly k turistům včasné informace a nebyl jediný živočich, který by se v době pochodu dostal do lidských rukou zbytečně. Přesto se stanicí Ochrany fauny ČR v Hrachově nesou hlasy desítek volajících ptáčat. Od rána telefon neumlká a z těch nejzazších koutů působnosti záchranné stanice se sjíždějí další a další zvířecí pacienti," popisuje aktuální situaci ve stanici lektorka Jitka Kocíková.

První rodina mladých veveřáků, jejichž hnízdo bylo před měsícem nalezeno spadlé na zemi, se již cvičí v tělesné zdatnosti a sběru potravy tak, aby veveřáci mohli být co nejdříve vypuštěni zpět do volné přírody.

„Jejich mladší nevlastní příbuzní začínají chroupat první piškoty a předvádí při svých hrách psí kusy, ale ještě si rádi zaběhnou cucnout mléka z miniaturní injekční stříkačky a prozatím nejmladší osiřelá veverčí generace pospává v uměle vytvořeném teplém hnízdě v přepravce," pokračuje lektorka. Na svobodu se také brzy podívá parta mladých kosů a drozdů, kteří již přepeřili do dospělého šatu a co nevidět začnou sami létat. Oproti nim sedm holátek sýkory koňadry bude ještě dlouho žadonit o svou dávku kaše.

Minulý čtvrtek ve večerních hodinách dorazilo do stanice také první srnče. Bylo nalezeno v železniční stanici Tomice.

„Srna ho porodila na okraji výkopu pro vedení elektřiny a zdá se, že srnče hned po porodu do výkopu spadlo. Vzhledem k rušnosti místa ho bezmocná srna posléze opustila. Díky vytrvalému pískání našli malou srnčí slečnu zaměstnanci stanice. Byla hodně zesláblá, pravděpodobně se nestačila napít od matky mleziva, které je pro obranyschopnost mláděte základním kamenem a nedokázala se více jak dva dny postavit na křehké nohy. Srnčátko má velkou chuť k jídlu a po třech dnech péče se již dokáže samostatně postavit. Vyhráno však ještě nemá, kritické jsou u srnčí zvěře celé první tři týdny, kdy se vyrovnávají nejen se změnou potravy, ale také se stresem," dodává Jitka Kocíková.