Podobně jako Jince před časem vyřešily nedostatek míst pro děti třeba Obecnice nebo Rožmitál. Jineckou školku navštěvuje stovka dětí. Nejezdí sem jen z Jinecka, ale i například z Plzně a jiných měst. Kromě toho do Jinec vozí své potomky i místní vojáci, kterým nic jiného vzhledem k dojíždění do služby nezbývá.

Oprava čeká školní jídelnu, která by se měla dočkat nového nábytku a podlahových krytin, stejně tak ve stávajících třídách. „Bude se rozšiřovat parkování, dětské hřiště, opravovat okolní komunikace. Hlavním cílem získané dotace z ROPu Středočeského kraje je ale navýšení kapacity o jednu třídu čili 24 míst nástavbou hospodářské budovy," řekl jinecký starosta Josef Hála.

Rekonstrukce školky vyjde na 12,5 milionu korun, z toho přes tři miliony doplatí městys ze svého rozpočtu.

Podpisem smlouvy odstartoval starosta Hála projekt, na jehož přípravě téměř rok pracoval tým odborníků pod jeho vedením. „Partneři, kteří přispěli svojí prací k úspěchu projektu, jsou Základní a Mateřská škola Jince a Mateřské centrum Jinečáček, a patří jim za to velké poděkování," cení si starosta spolupráce na přípravách rekonstrukce, která skončí na jaře.

Stavební ruch nemine ani jineckou základní školu, kterou čeká v rámci úspor energií zateplování.