Zástupce velitele pluku podplukovník Jiří Kývala k tomu říká, že uspět při cvičení v Brdech je však pouze první částí výcvikového úkolu první poloviny roku. „Ta druhá nás bude čekat v měsíci červnu ve výcvikovém prostoru Hradiště na největším součinnostním cvičení Armády ČR. Tam bude více jak stovka našich vojáků plnit úkoly palebné podpory ve prospěch 4. úkolového uskupení, pro které je tento oddíl předurčen," dodává zástupce velitele pluku Jiří Kývala.

Ačkoli do cvičení zbývají ještě tři měsíce, výcvik a příprava vojáků je už nyní v plném proudu. „Vedle jejich znalostí, dovedností a zkušeností je však základem úspěchu i dobře připravená a bojeschopná technika. V tomto směru má prioritu starostlivost o zbraňový systém ráže 152 mm na samohybné kanónové houfnici Dana. Ta je hlavní palebnou silou 13. dělostřeleckého pluku," dodává mluvčí dělostřelců Michal Abrhám.

Velitel 2. palebné baterie 132. dělostřeleckého oddílu kapitán Marek Lupták prozrazuje, že pokud nejsou vojáci na cvičení nebo na střelbách, provádí základní údržbu techniky každý týden. Její součástí je i čištění a konzervace hlavní. Tuto činnost u každé houfnice řídí velitel děla.

Jedním z nich je rotný Jan Ringer. „Velitelem děla jsem už tři roky a dobře vím, že když se podcení údržba hlavně, může kvůli vlhkosti velmi rychle korodovat. „K tomu je náchylná i závěrová poloautomatika se závěrovým klínem nebo třeba vodící lišty. Proto je tak důležité všechny uvedené části nejprve pořádně vyčistit a následně nakonzervovat olejem. K tomu máme v Daně čistící soupravu," připomněl velitel palebné baterie. Hlavní částí čistící soupravy je drsný kulatý kartáč, kterému nikdo jinak neřekne než dědek nebo čert.