„Nastávající prvňáčci se přišli ráno rozloučit s mateřskou školkou. Shromáždili se naposledy ve své dosavadní učebně a po posledním zaznění zvonečku převzali dárek na památku. Byla jím kniha Příběhy malých školáků a předškoláků s věnováním. Pak nastal ten významný okamžik, kdy si všechny nové školáky jmenovitě přezvala nová paní učitelka Anna Nováčková společně s ředitelem Základní školy a Mateřské školy Jiřím Havlátem," popsal za obec první školní den Miroslav Maršálek.

Zahájení školy se účastnili i představitelé obce v čele s místostarostou Janem Vavrekem. Ti všichni společně s rodiči a dalšími příbuznými doprovodili celou novou první třídu včetně dětí z Čenkova pěšky přes Jince, kolem Sokolovny, kulturního střediska, kostelu a zámku do jejich nového působiště.
„Na školáky čekaly na lavicích dárky se slabikářem a učebními pomůckami, které jim budou usnadňovat život na začátku nové etapy jejich života. Poté, co pan ředitel představil novou třídní učitelku i rodičům a oficiálně všechny přivítal, byli přítomní dospělí informováni o některých důležitých záležitostech, spojených s pobytem ve škole. A pak už pro děti začala práce v kolektivu s novou paní učitelkou, která je bude provázet celou první třídou," dodal Miroslav Maršálek.