V pondělí 2. dubna posílilo dělostřelecký útvar v Jincích čtyřicet dva nových vojáků. Většina z nich, jedenatřicet, přišla po úspěšném dokončení tříměsíčního základního vojenského výcviku z Vyškova. Dalších pět vojáků do Jinců dorazilo z Univerzity obrany a od jiných útvarů Armády České republiky. Zbývajících šest nastoupilo takzvaným přímým nástupem z civilu. Noví dělostřelci byli okamžitě zařazeni především na základní funkce u dělostřeleckých oddílů a zabezpečujících jednotek brigády. Mezi nimi byly i dvě ženy. Někteří se v kasárnách ani neohřáli a hned druhý den absolvovali se svojí jednotkou výcvik ve vojenském prostoru Brdy. Svobodník Lukáš Vlach se stal příslušníkem čety technického průzkumu baterie STA (dělostřelecký průzkum) a 4. dubna se zapojil do ostrých střeleb z 12,7 mm protiletadlových kulometů.

"I když jsem sám ještě nestřílel, prošel jsem s ostatními vojáky z čety celou přípravu, nácvik a páskování munice. Nic podobného jsem zatím nezažil, byl to dobrý adrenalin. Zítra se těším na výcvik bojových drilů s použitím taktického trenažéru "Miles". Dělostřeleckou brigádu jsem si vybral sám a jsem rád, že jsem se do Jinců dostal. První dny potvrdily moji správnou volbu," uvedl.

Nové vojáky v Jincích přivítal velitel 13. dělostřelecké brigády plukovník Jan Třináctý, který jim v krátkém úvodu sdělil základní informace o brigádě, jenž nese čestný název „Jaselská“.

kpt. Michal Abrhám