Toxoplazmóza je onemocnění rozšířené po celém světě. Do jaké míry se vyskytuje v našich podmínkách?
Ano, toxoplazmóza se vyskytuje na všech kontinentech planety téměř bez geografických a klimatických hranic. Její výskyt však kolísá podle podmínek prostředí dané oblasti, podle sociálních zvyklostí dané populace a také podle klimatických podmínek. Obecně lze říci, že vyšší výskyt je ve vlhkých a teplých oblastech a v populaci s nižší hygienickou úrovní a s úzkým kontaktem se zvířaty.V České republice byla zjištěna pozitivita u více než 30 procent obyvatel. Nejnižší výskyt je u malých dětí – méně než 5 procent, naopak nejvyšší je pak ve věkové kategorii nad 50 let, a to téměř 60 procent. Více se vyskytuje také u určitých profesí, jako jsou pracovníci na jatkách, veterináři, chovatelé zvířat, zahrádkáři nebo vůbec lidé žijící na venkově, kde je užší kontakt s půdou a se zvířaty. Více se také vyskytuje u lidí nebo etnik, kde se často konzumuje syrové či nedostatečně tepelně upravované maso.

Co je to za onemocnění a jaké představuje pro člověka nebezpečí?
Nejprve si je třeba říci, co vlastně toxplazmózu způsobuje. Jde o parazitického prvoka s názvem Toxoplasma gondii, jehož poprvé popsali v roce 1908 Charles Nicolle a Louis Herbert Manceaux v Tunisku u hlodavce gundího saharského (Ctenodactylus gundi). Měli bychom také vědět, že toxoplazmóza úzce souvisí s českým oftalmologem Josefem Janků, který v r.1923 poprvé spojil tohoto prvoka se změnami na oku u 11 měsíčního chlapce. Od té doby byla nemoc označována jako „nemoc Janků". Jde o onemocnění přenášené ze zvířat na člověka – tzv. zoonózu, která se šíří fekálně – orální, alimentární a transplacentární cestou a manifestuje se jako vrozené či získané onemocnění. Projevy infekce jsou různorodé a závisí na způsobu získání a mnoha dalších faktorech. V závislosti na tom se může vyvinout některá z více forem toxoplazmózy. Nejzávažnější formou je toxoplazmóza vrozená (kongenitální), přenesená z matky, která získá parazita v průběhu těhotenství, na plod. Podle toho, ve kterém trimestru matka infekcí získá, je postižení plodu více či méně závažné.V některých případech může být pro plod až fatální nebo může zanechat na narozeném dítěti celoživotní následky. Tzv. získaná toxoplazmóza, tj. získaná již v post natálním období (po narození), nebývá obvykle nebezpečná či životahrožující, nicméně svého hostitele může také velmi nepříjemně potrápit. U získané toxoplazmózy jsou nejčastější formy uzlinová se zvětšením mízních uzlin, obvykle v oblasti krku a šíje, nebo forma oční, jež se projevuje jako zánětlivé nitrooční postižení. Někdy se může projevit i jako postižení centrální nervové soustavy, jako tzv. neurotoxoplazmóza. Vnímavost k této infekci byla prokázána kromě člověka u více než stovky druhů savců a zhruba u 70 druhů ptáků.

Mikrobiolog příbramské nemocnice Petr Ježek.Jakým způsobem se lze nakazit a kde číhají pro člověka největší rizika?
Nejběžnějším způsobem nákazy je tzv. fekálně orální nebo alimentární cesta. V prvním případě bývá příčinou konzumace potravin (např. zelenina) kontaminovaných vývojovými stadii parazita. To se může stát např. při pozření neomyté zeleniny ze záhonu, kam chodí defekovat nakažené kočky. Jedna taková kočka může vyloučit ve výkalech až 100 milionů vývojových stadií prvoka. V druhém případě dojde k nakažení pozřením málo tepelně opracovaného masa, kde se opět vyskytují jiná vývojová stadia parazita. Z tohoto hlediska je nebezpečné zejména maso králičí a skopové. Hovězí maso také, ale mnohem méně. Jisté nebezpečí představuje i maso vepřové nebo zvěřina. Maso z drobnochovů či domácích chovů je více rizikové, protože tato zvířata jsou více vystavena kontaktu s nakaženými kočkami resp. s jejich výkaly, které se mohou nacházet v prostředí chovu.

Je toto onemocnění léčitelné?
Onemocnění léčitelné je, ačkoliv se v současné době běžně neléčí. Terapie toxoplazmózy se zavádí pouze u těhotných žen, u infikovaných novorozenců, v případech méně často se vyskytující neurotoxoplazmózy, nebo u specifických skupin pacientů, jako jsou imunodeficientní pacienti (např. pacienti s AIDS, po transplantacích apod.), pro něž nákaza může znamenat velké zdravotní nebezpečí či komplikaci.

Co dělat, abychom toxoplazmózou neonemocněli?
Preventivní opatření se týká především těhotných žen a znamená v první řadě dostatečnou tepelnou úpravu všech druhů mas a to tak, aby při přípravě byla dosažena dostatečná teplota i uvnitř upravovaného masa (>70°C). Syrový polotovar před tepelnou úpravou zásadně neochutnávat. V průběhu celého těhotenství je doporučeno se vyhýbat kontaktu s kočkami a pokud již v domácnosti zvíře existuje, krmit jej pouze sušenou, vařenou nebo konzervovanou potravou. Na venkově však tuto podmínku lze jen obtížně dodržet a nelze zabránit, aby kočka přišla do kontaktu s hlodavci, kteří jsou rezervoárem tohoto parazita. Při práci na zahradě dodržovat zásady běžné hygieny tzn. po práci si vždy důkladně umýt ruce a nekonzumovat neomytou zeleninu a ovoce přímo ze zahrady. Velká obezřetnost je třeba také při čištění kočičích boxů a při eventuální manipulaci s jejich výkaly. Samozřejmě, že tato doporučení neplatí jen pro nastávající maminky, ale pro kohokoliv, kdo se chce nákazy vyvarovat.