Alespoň zpočátku nebyl motomejdan žádná divočina a vypadalo to, že motorkáři široko daleko své stroje nenastartovali, ale nakonec se jich tu sjela zhruba čtyřicítka. Byli tu na „kroskách", „fichtlech", čtyřkolce, mezi nimi se vyjímala Kawasaki Ninja. No prostě nostalgie pro každého, kdo měl kdy s motorkami co dočinění.

Jediné, co řidiče čmoudících a rachotících strojů rozdělovalo, byl výkon. A protože měli v plánu asi padesátikilometrovou spanilou jízdu do Chanovic na rozhlednu, museli ti, co víc už zkrátka opravdu z jednostopého miláčka nevytáhnou, vyrazit jinudy, jako například Jaroslav Budka z Bělčic. „Pojedu jinou cestou, abych nezdržoval," prohodil majitel nostalgické Jawy 50 Pionýra, jenž prý měl, co se týká motosrazů, svou premiéru.

Akci probudila parta kluků z Hvožďan a okolí po pořádně dlouhé době. Patří k nim Pepa Janota a Jindra Jeníček. „Chtěli jsme to tu zase trošku oživit. Máme neoficiální motoklub pod Leleticemi a tam se scházíme. První akce byla vyvedená, sjela se tu asi stovka lidí," zavzpomínali Pepa s Jindrou.

Taky jsme začínali na Pionýru, jako každej

Jindra Jeníček a Pepa Janota.

Hvožďany – Kluci Pepa s Jindrou vypadali trochu zklamaně. Na poslední chvíli jim „vypadla" z programu kapela a sehnat rychle jinou není jednoduché. A taky účast nebude po tak dlouhé době závratná. Ale co. Už je potřeba vyrazit, cesta bude dlouhá. Ještě ale stíháme krátký rozhovor.

Slyšela jsem, že tehdy byl motomejdan vydařený, možná až moc. Proč je další až po sedmi letech?
Oba: Scházíme se v Pískovně u Leletic v takovém doupěti a řekli jsme si, že to tu po letech zase trochu oživíme. Dřív to nevyšlo. Je to docela nákladné akci organizovat, vytisknout letáky, provolat spoustu peněz, zajistit kapely a tak dále. Dáte do toho peníze a doufáte, že se něco vrátí. Potom večer je fajn, že na zábavu přijdou i místní nemotorkáři.

Co teď máte za motorku? Jezdíte hromadně i na výlety?
Pepa: Yamahu XT, ale začínal jsem na Pionýru asi jako každej. Jezdíme, ale už to neni, co to bejvalo.
Jindra: Já jezdím každoročně na ČZ 175 do Německa na zimní morkářskej sraz Elefantentreffen, ale ono jet na našich motorkách přes půl republiky taky často nejde.