Co je to kolorektální karcinom a kterou část trávicího traktu postihuje?
Kolorektální karcinom (KRK) je zhoubné nádorové onemocnění tlustého střeva a konečníku. V naší populaci je nejčastějším zhoubným nádorem trávicího ústrojí a druhou nejčastější orgánovou lokalizací nádorového bujení jak u mužů, tak u žen. Jedná se o civilizační onemocnění a jeho celosvětový výskyt je rozdílný v závislosti na vyspělosti dané země. Česká republika se řadí na jedno z čelných míst ve výskytu tohoto onemocnění ve světě.

Jaké jsou příčiny vzniku této zákeřné choroby?
Rizikové faktory vzniku KRK lze rozdělit do dvou skupin – na faktory zevní a na faktory dědičné. Nejvýznamnějšími zevními rizikovými faktory jsou stravovací návyky. Je prokázáno, že strava s vysokým obsahem živočišných tuků, s vysokou spotřebou červeného masa a nízkým obsahem vlákniny je spojována s vysokým rizikem vzniku KRK a naopak strava s vysokým obsahem vlákniny má jednoznačně protektivní účinek. K dalším rizikovým faktorům patří například kouření, obezita, nedostatek fyzické aktivity. Pět až deset procent kolorektálních nádorů má hereditární charakter, neboli je způsobeno vrozenou predispozicí ve formě dědičně přenášené genové poruchy. Dědičnost je tedy jedním z dalších rizikových faktorů.

V případě, že se toto onemocnění rozvine, jaké má příznaky?
Pro kolorektální karcinom je příznačné dlouhotrvající bezpříznakové období. Nejčastěji vzniká na podkladě maligního zvratu slizničních výrůstků, které jsou významným předrakovinovým stavem. To je poměrně pomalý proces, který probíhá přibližně 8 až 10 let. Manifestace KRK závisí na jeho lokalizaci a rozsahu. Karcinomy v pravé polovině tlustého střeva vedou k latentnímu krvácení a následně ke krvácení, které bývá někdy jediným příznakem onemocnění při nádorech v této lokalizaci. V levé polovině tračníku vedou karcinomy ke změnám vyprazdňování a ovlivňují průchodnost střeva. Hlavními příznaky karcinomů konečníku je krvácení, přítomnost hlenu na nebo ve stolici, častá nutkání na stolici, které neodpovídají naléhavosti potřeby. Pokročilé nádory všeobecně vedou k váhovému úbytku, ke ztrátě celkové výkonnosti, nechutenství, ke klinické manifestaci vzdálených metastáz především v játrech a v plicích. U 15 procent nemocných se KRK projeví až některou z akutních komplikací ve smyslu náhlé příhody břišní – perforace (proděravění) střeva, masivní krvácení do zažívacího traktu, střevní neprůchodnost.

Jaké vyšetření je nutné provést, aby byla diagnóza jistá?
I přes pokračující intenzivní vývoj nových metod zůstává i nadále zlatým standardem kvalitně a bezpečně provedená kolonoskopie v ideálním případě s odebráním vzorku tkáně na histologické vyšetření. Dalšími metodami, které mohou zachytit výskyt tumorů kolorekta, jsou různé druhy CT a MR vyšetření. Musím zde zmínit laickou veřejností a stále i mnohými lékaři podceňované a opomíjené per rektum vyšetření, což je vyšetření konečníku prstem, které může jednoduchým způsobem spolehlivě odhalit nádorové onemocnění konečníku.

Jako u všech nemocí je nejdůležitější prevence a včasné odhalení. Co můžeme tedy udělat sami, aby bylo riziko vzniku co nejmenší?
Takzvanou primární prevencí rozumíme předcházení vzniku onemocnění eliminací nepříznivých vlivů zevního prostředí, jakými jsou například kouření, obezita, malá nebo vůbec žádná fyzická aktivita a především nevhodná skladba potravy.

Máme nárok na bezplatné vyšetření u praktického lékaře při preventivních prohlídkách?
Populační screening KRK byl v ČR zahájen v červenci 2000. Iniciálním diagnostickým nástrojem byl tehdy guajakový test na okultní (skryté) krvácení do stolice (TOKS). Počátkem roku 2009 došlo k zásadní úpravě programu zavedením primární screeningové kolonoskopie a imunochemických TOKS. Screening KRK je i nadále určen pro bezpříznakové jedince, kterým je od 50 do 54 let, nabídnut TOKS v jednoročním intervalu. V případě pozitivity tohoto testu je indikována screeningová kolonoskopie. Od 55 let věku byla zavedena možnost výběru mezi opakováním TOKS v dvouletém intervalu nebo provedením screeningové kolonoskopie, která může být v odstupu deseti let opakována.

Dagmar Čerňanská