Obyvatelům Sedlčan zajišťuje dostatek pitné vody od 14. srpna minulého roku přehrada Želivka. Provoz přivaděče v délce 32 kilometrů na úseku Sedlčany – Benešov byl spuštěn kvůli katastrofickému suchu a vysychání největšího zdroje, kterým byl dosud potok Mastník, předčasně. Voda byla dodávána ještě před kolaudací a před 20. říjnem, kdy společně se starostou Sedlčan Jiřím Burianem roztočila kohoutek velvyslankyně Portugalska v České republice Maria Manuela Ferreira Macedo Franco. Portugalská firma byla jedním z významných partnerů firmy Sdružená pitná voda Benešov – Sedlčany, která zakázku vysoutěžila.

Za kubík vody včetně daně s přidané hodnoty spotřebitel platí konečnou cenu 74,96 korun. Je to přibližně o patnáct korun víc než předtím. Provozování vodárenské sítě nadále pro Sedlčany zajišťuje 1. Středočeská vodárenská, ale dopravy vody se ujala Městská teplárenská společnost Sedlčany. Svoji činnost proto rozšířila o další středisko. Jaké jsou po prvních měsících plného provozu přivaděče vody první zkušenosti?

„Je to pro nás úplné nóvum. Čísla budou k dispozici až po vyhodnocení prvního pololetí," vysvětlil místostarosta Sedlčan Miroslav Hölzel. „Zatím se zdá, že náklady za dopravu vody budou vyšší než jsme předpokládali," připustil. „Je vyšší spotřeba elektrické energie Konzultovali jsme to i s generálním ředitelem 1. SčV Ivanem Eisem.. Ale nechci dělat předčasné závěry," sdělil místostarosta.

Připomněl, že nyní se musí tato největší investiční stavba v historii Sedlčan za téměř 400 milionů korun dokončit po stránce administrativní. „Vyřizujeme v současné době s vlastníky dotčených pozemků, přes které přivaděč vede, několik stovek smluv o věcných břemenech," připomněl.

„Objevily se také některé závady, zejména na kontrolních šachtách, které se zaplňují vodou. To je samozřejmě špatně, voda tam být nemá. S dodavatelem stavby řešíme stavební a technologická opatření." doplnil Hölzel. Nyní se zjišťuje, zda je to způsobeno průsakem spodní vody nebo vadnými součástkami na armaturách a voda neuniká z přivaděče. Osobně se Hölzel přiklání k tomu, že jde o stavební závady. Má prý na mysli špatně odizolované šachty.

Doplnil, že kromě Sedlčan je na přivaděč připojena na trase do Benešova také Kosova Hora. „Předběžný zájem vyslovila i obec Štětkovice, uskutečnila se některá jednání s Vojkovem, do budoucna zvažují dodávky také Dublovice. Ty by se nenapojily přímo na přivaděč, ale na sedlčanský vodojem," doplnil.

Marie Břeňová