VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Sezona na krouhání a nakládání zelí vrcholí

Dlouhá Lhota /FOTOGALERIE/ - Přátelská a pohodová atmosféra vládne i v těchto sychravých dnech mezi skupinkou zaměstnanců krouhárny zelí v Drásově.

17.10.2009
SDÍLEJ:

Sezona sklizně a krouhání zelí vrcholí.Foto: Karel Hutr

Sezona zelí vrcholí a jezdí sem lidé pro hlávky na nakládání. Pracovníci vezmou ostrý nůž, hlávky na poli odříznou a nanosí do místnosti, kde se o ně pak další postarají. Jedni sloupnou vrchní listy, váží, jiní rozseknou hlávky na polovic a další se postarají o nezaměnitelnou vůni v místnosti, když zelí vhazují do krouhačky, aby do přistavěné nádoby napadaly nakrouhané voňavé proužky zeleniny.

Na poli u Drásova pěstuje zeleninu Zemědělské družstvo Dlouhá Lhota. Je to jeden z mála zemědělských podniků, kde se ještě nějaká zelenina na Příbramsku pěstuje. „Dělali jsme i jahody, mrkev a podobně, ale postupně jsme od všeho ustoupili a zůstali u pěstování zelí. I tak je to spíše z důvodu dodržení tradice a pomoci lidem. Zelí tady pěstujeme od nepaměti,“ řekl předseda družstva Oldřich Jarůšek.

Lidé, kteří si nedokáží představit knedlo vepřo zelo bez podomácku naloženého zelí, mají ještě příležitost hlávky nakoupit a případně si je nechat nakrouhat. Prodej zelí a krouhání potrvá minimálně do konce října. Zelí se prodává od začátku září, ale praví gurmáni teprve přijdou až zelenina přejde prvními mrazíky a podzimními mlhami, aby hlávky nasály vláhu a byly ještě šťavnatější.

Že je nakládání kumšt, není třeba připomínat. Do Drásova za kvalitní krouhárenskou odrůdou jezdí pravidelně parta nadšenců, kteří mezi sebou soutěží o nejlepší kysané zelí.

Na tomto poli tudíž začíná dnes už tradiční soutěž o nejlepší nakládané zelí Březohorský košťál. Koná se každoročně v lednu, až naložené zelí pěkně vyzraje. Pak lidé přinesou surovinu a pokračuje hodnocení. „Hodnotíme vzorky, které jsou anonymní,“ sdělil Jan Míka, který stál u zrodu Březohorského košťálu, jenž se v lednu 2010 bude v příbramské restauraci Sport konat počtvrté, když pomineme nultý ročník. Hodnotí se vzhled, vůně, chuť a takzvaný křupink.

Drásovská krouhárna je v provozu třicet let a funguje díky partě nadšených pracovníků v důchodu. Pokud skončí, přestane jediná krouhárna na Příbramsku existovat.

Autor: Karel Hutr

17.10.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Parkovací dům. Ilustrační foto.

Parkovací dům by měl uvolnit místa v centru Příbrami

Také na cyklisty myslí pořadatelé. Rodina Čejdových z Dublovic se přihlásila na 35kilometrovou trasu.
3

Sukovo stezkou pochodovalo přes padesát lidí

Dálnice má zlepšit dopravu i na jih Evropy

Sedlčany – Spolek pro výstavbu dálnice D3 a rychlostní komunikace R4 svolal do Kulturního domu Josefa Suka v Sedlčanech na pondělí 24. dubna setkání, kterého se zúčastnili kromě zástupců Ředitelství silnic a dálnic nebo Státního fondu dopravní infrastruktury ČR také starostové dotčených obcí.

Cyklisté vyjedou do Brd s průvodcem

Příbram - Destinační agentura Brdy ukáže cyklistům krásy bývalého vojenského újezdu. V pondělí na 1. máje chystají cyklovýlet do Brd s průvodcem. Zájemce čeká 40 kilometrů dlouhá trasa okolo Padrťských rybníků.

Hnojte popelem

Topíte dřevem? Nebo máte doma krb jen tak pro příjemný pocit? Kam dáváte popel? Pokud ho vyhazujete, připravujete se o jedno z nejlepších hnojiv světa.

Rady do zahrady

Příbram - Přečtěte si další díl seriálu od pěstitele Petra Kumšty.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies