VYBERTE SI REGION

Sezona na krouhání a nakládání zelí vrcholí

Dlouhá Lhota /FOTOGALERIE/ - Přátelská a pohodová atmosféra vládne i v těchto sychravých dnech mezi skupinkou zaměstnanců krouhárny zelí v Drásově.

17.10.2009
SDÍLEJ:
Fotogalerie
17 fotografií
Sezona sklizně a krouhání zelí vrcholí.

Sezona sklizně a krouhání zelí vrcholí.Foto: Karel Hutr

Sezona zelí vrcholí a jezdí sem lidé pro hlávky na nakládání. Pracovníci vezmou ostrý nůž, hlávky na poli odříznou a nanosí do místnosti, kde se o ně pak další postarají. Jedni sloupnou vrchní listy, váží, jiní rozseknou hlávky na polovic a další se postarají o nezaměnitelnou vůni v místnosti, když zelí vhazují do krouhačky, aby do přistavěné nádoby napadaly nakrouhané voňavé proužky zeleniny.

Na poli u Drásova pěstuje zeleninu Zemědělské družstvo Dlouhá Lhota. Je to jeden z mála zemědělských podniků, kde se ještě nějaká zelenina na Příbramsku pěstuje. „Dělali jsme i jahody, mrkev a podobně, ale postupně jsme od všeho ustoupili a zůstali u pěstování zelí. I tak je to spíše z důvodu dodržení tradice a pomoci lidem. Zelí tady pěstujeme od nepaměti,“ řekl předseda družstva Oldřich Jarůšek.

Lidé, kteří si nedokáží představit knedlo vepřo zelo bez podomácku naloženého zelí, mají ještě příležitost hlávky nakoupit a případně si je nechat nakrouhat. Prodej zelí a krouhání potrvá minimálně do konce října. Zelí se prodává od začátku září, ale praví gurmáni teprve přijdou až zelenina přejde prvními mrazíky a podzimními mlhami, aby hlávky nasály vláhu a byly ještě šťavnatější.

Že je nakládání kumšt, není třeba připomínat. Do Drásova za kvalitní krouhárenskou odrůdou jezdí pravidelně parta nadšenců, kteří mezi sebou soutěží o nejlepší kysané zelí.

Na tomto poli tudíž začíná dnes už tradiční soutěž o nejlepší nakládané zelí Březohorský košťál. Koná se každoročně v lednu, až naložené zelí pěkně vyzraje. Pak lidé přinesou surovinu a pokračuje hodnocení. „Hodnotíme vzorky, které jsou anonymní,“ sdělil Jan Míka, který stál u zrodu Březohorského košťálu, jenž se v lednu 2010 bude v příbramské restauraci Sport konat počtvrté, když pomineme nultý ročník. Hodnotí se vzhled, vůně, chuť a takzvaný křupink.

Drásovská krouhárna je v provozu třicet let a funguje díky partě nadšených pracovníků v důchodu. Pokud skončí, přestane jediná krouhárna na Příbramsku existovat.

Autor: Karel Hutr

17.10.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Policie. Ilustrační foto.

Ukradl kabelku i s penězi a platební kartou

Zima. Ilustrační foto

Rady do zahrady

Vojenské lesy vyhověly běžkařům, podívejte se, jaké cesty nebudou prohrnovat

Příbram - Úterní schůzka starosty města Příbrami s ředitelem hořovické divize Vojenských lesů a statků Petrem Švadlenou má již dnes své výsledky. VLS, díky podnětu starosty a návrhu tras příbramských běžkařů pro tuto aktuální situaci, přijímají v CHKO Brdy mimořádná opatření týkající se úpravy lesních komunikací tak, aby v co největší možné míře vyhověly požadavkům milovníků bílých stop.

Tipy na víkend: na výstavu fotografií nebo na retro módní přehlídku

Příbram - Podívejte se, kam se můžete vypravit o víkendu.

Rybáři si udělali zimní procházku podél Vlčavy

Rožmitál – Místní organizace Českého rybářského svazu pořádala rybářský pochod podél říčky Vlčavy a sportovního krajského revíru Skalice 411084, který obhospodařují. I když teploměr v Rožmitále ukazoval mínus 20 stupňů, vyrazili rybáři časně zrána. Účastnili se jak členové výboru, tak i rybáři a mládež. „Proběhla podrobná kontrola toku, kdy jsme mimo jiného zjistili i velký výskyt vydry.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies