VYBERTE SI REGION

Sezona na krouhání a nakládání zelí vrcholí

Dlouhá Lhota /FOTOGALERIE/ - Přátelská a pohodová atmosféra vládne i v těchto sychravých dnech mezi skupinkou zaměstnanců krouhárny zelí v Drásově.

17.10.2009
SDÍLEJ:

Sezona sklizně a krouhání zelí vrcholí.Autor: Karel Hutr

Sezona zelí vrcholí a jezdí sem lidé pro hlávky na nakládání. Pracovníci vezmou ostrý nůž, hlávky na poli odříznou a nanosí do místnosti, kde se o ně pak další postarají. Jedni sloupnou vrchní listy, váží, jiní rozseknou hlávky na polovic a další se postarají o nezaměnitelnou vůni v místnosti, když zelí vhazují do krouhačky, aby do přistavěné nádoby napadaly nakrouhané voňavé proužky zeleniny.

Na poli u Drásova pěstuje zeleninu Zemědělské družstvo Dlouhá Lhota. Je to jeden z mála zemědělských podniků, kde se ještě nějaká zelenina na Příbramsku pěstuje. „Dělali jsme i jahody, mrkev a podobně, ale postupně jsme od všeho ustoupili a zůstali u pěstování zelí. I tak je to spíše z důvodu dodržení tradice a pomoci lidem. Zelí tady pěstujeme od nepaměti,“ řekl předseda družstva Oldřich Jarůšek.

Lidé, kteří si nedokáží představit knedlo vepřo zelo bez podomácku naloženého zelí, mají ještě příležitost hlávky nakoupit a případně si je nechat nakrouhat. Prodej zelí a krouhání potrvá minimálně do konce října. Zelí se prodává od začátku září, ale praví gurmáni teprve přijdou až zelenina přejde prvními mrazíky a podzimními mlhami, aby hlávky nasály vláhu a byly ještě šťavnatější.

Že je nakládání kumšt, není třeba připomínat. Do Drásova za kvalitní krouhárenskou odrůdou jezdí pravidelně parta nadšenců, kteří mezi sebou soutěží o nejlepší kysané zelí.

Na tomto poli tudíž začíná dnes už tradiční soutěž o nejlepší nakládané zelí Březohorský košťál. Koná se každoročně v lednu, až naložené zelí pěkně vyzraje. Pak lidé přinesou surovinu a pokračuje hodnocení. „Hodnotíme vzorky, které jsou anonymní,“ sdělil Jan Míka, který stál u zrodu Březohorského košťálu, jenž se v lednu 2010 bude v příbramské restauraci Sport konat počtvrté, když pomineme nultý ročník. Hodnotí se vzhled, vůně, chuť a takzvaný křupink.

Drásovská krouhárna je v provozu třicet let a funguje díky partě nadšených pracovníků v důchodu. Pokud skončí, přestane jediná krouhárna na Příbramsku existovat.

Autor: Karel Hutr

17.10.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Velká soutěž o vstupenky na unikátní výstavu o Karlu IV.

Zapojte se s námi do soutěže a vyhrajte vstupenky na jedinečnou výstavu Císař Karel IV. 1316–2016, která probíhá v Praze v Národní galerii do poloviny září!

Skryté prémie pro Kapsch

Rakouská firma Kapsch dostává od českého státu stamilionové odměny za to, že systém efektivně funguje. Na konci letošního roku by celková odměna za deset let měla přesáhnout 1,6 miliardy korun.

Babiš přislíbil obcím miliardy, Brabec se vyjádřil k odvalům

Příbram – Zelená páteř Příbrami, odval šachty č. 15, problematika menších obcí. To byla hlavní témata, o nichž se hovořilo při čtvrteční návštěvě ministrů Andreje Babiše (finance) a Richarda Brabce (životní prostředí) areálu Nového rybníku v Příbrami.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.