VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Sezona na krouhání a nakládání zelí vrcholí

Dlouhá Lhota /FOTOGALERIE/ - Přátelská a pohodová atmosféra vládne i v těchto sychravých dnech mezi skupinkou zaměstnanců krouhárny zelí v Drásově.

17.10.2009
SDÍLEJ:

Sezona sklizně a krouhání zelí vrcholí.Foto: Karel Hutr

Sezona zelí vrcholí a jezdí sem lidé pro hlávky na nakládání. Pracovníci vezmou ostrý nůž, hlávky na poli odříznou a nanosí do místnosti, kde se o ně pak další postarají. Jedni sloupnou vrchní listy, váží, jiní rozseknou hlávky na polovic a další se postarají o nezaměnitelnou vůni v místnosti, když zelí vhazují do krouhačky, aby do přistavěné nádoby napadaly nakrouhané voňavé proužky zeleniny.

Na poli u Drásova pěstuje zeleninu Zemědělské družstvo Dlouhá Lhota. Je to jeden z mála zemědělských podniků, kde se ještě nějaká zelenina na Příbramsku pěstuje. „Dělali jsme i jahody, mrkev a podobně, ale postupně jsme od všeho ustoupili a zůstali u pěstování zelí. I tak je to spíše z důvodu dodržení tradice a pomoci lidem. Zelí tady pěstujeme od nepaměti,“ řekl předseda družstva Oldřich Jarůšek.

Lidé, kteří si nedokáží představit knedlo vepřo zelo bez podomácku naloženého zelí, mají ještě příležitost hlávky nakoupit a případně si je nechat nakrouhat. Prodej zelí a krouhání potrvá minimálně do konce října. Zelí se prodává od začátku září, ale praví gurmáni teprve přijdou až zelenina přejde prvními mrazíky a podzimními mlhami, aby hlávky nasály vláhu a byly ještě šťavnatější.

Že je nakládání kumšt, není třeba připomínat. Do Drásova za kvalitní krouhárenskou odrůdou jezdí pravidelně parta nadšenců, kteří mezi sebou soutěží o nejlepší kysané zelí.

Na tomto poli tudíž začíná dnes už tradiční soutěž o nejlepší nakládané zelí Březohorský košťál. Koná se každoročně v lednu, až naložené zelí pěkně vyzraje. Pak lidé přinesou surovinu a pokračuje hodnocení. „Hodnotíme vzorky, které jsou anonymní,“ sdělil Jan Míka, který stál u zrodu Březohorského košťálu, jenž se v lednu 2010 bude v příbramské restauraci Sport konat počtvrté, když pomineme nultý ročník. Hodnotí se vzhled, vůně, chuť a takzvaný křupink.

Drásovská krouhárna je v provozu třicet let a funguje díky partě nadšených pracovníků v důchodu. Pokud skončí, přestane jediná krouhárna na Příbramsku existovat.

Autor: Karel Hutr

17.10.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Celému slavnostnímu obřadu přihlíželi také jejich rodiče a rodinní příslušníci.
41

OBRAZEM: V Dobříši na zámku předávali vysvědčení deváťákům

Jinan dvoulaločný. Ilustrační foto.

Rady do zahrady

Slunovrat zahájil Miro Šmajda s Františkem Nedvědem v komorní atmosféře

Sázava /FOTOGALERIE/ - Festival Slunovrat v areálu Sázavského ostrova zahájili pořadatelé v pátek v 17 hodin. Možná právě nultý ročník či krásné počasí ke koupání předurčilo, že na začátek akce přišel malý počet návštěvníků. I tak ale areál během následujících hodin vítal nové a nové příchozí.

Tománek si vylepšil osobní rekord a získal nominaci na MS

Dobříš /FOTOGALERIE/ – Handbiker a triatlonista Jan Tománek znovu posunul své vytrvalostní hranice. Na 70.3 Ironman Luxembourg obsadil čtvrté místo v novém osobním rekordu, který zároveň znamenal kvalifikaci na mistrovství světa!

OBRAZEM: Olympijský běh se letos pořádal i v Mníšku pod Brdy

Mníšek pod Brdy - Ve středu se na mnoha místech v České republice konal T-mobil Olympijský běh. Část výtěžku z akce putuje České olympijské nadaci. Ta pomáhá sportovat dětem ze sociálně znevýhodněných rodin, které nemohou sportovat právě kvůli nedostatku finančních prostředků. Celkově se běhu účastnilo kolem sedmdesáti tisíc běžců.

AUTOMIX.CZ

Policie v nesnázích: kuriózní nehody strážců zákona

/FOTOGALERIE/ Na vozech mají heslo Pomáhat a chránit, nicméně i oni potřebují občas pomoc. Vidět policejní auto - ať státní či obecní policie - v nesnázích je sice trochu nezvyklé, ale občas k tomu dojde.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies