Nevypadáte zrovna spokojeně, když to říkáte.
Vzhledem k jarnímu počasí to s ovocem nebude valné. 


Ve vaší nabídce vidím jen samou zeleninu.
Normálně bych tu dneska měl meruňky. Z těch nebude vůbec nic, švestky jsou tak na padesát procent a ani to ne, pořád padají. Dělám poměrně dost jablek a hrušek a ty mrazy taky hodně poškodily. Některé odrůdy jablek, co jsou pro nás prémiové, jako třeba Bohemia a Rubín, tak tam je ze sedmdesáti procent propad.

Jitka Tomanová na tržišti v centru Příbrami s hrstí meruněk. Z těch údajně moravských se musí vybírat, když si chce člověk pochutnat nebo někoho obdarovat.
České ovoce v krizi. Úroda je minimální


Takže na vině jsou hlavně mrazy, ne sucho?
Mrazy. Co se týká sucha, tak zeleninu stoprocentně musíme zalévat, to už bez toho dneska nejde. S přírodou to letos dopadlo, jak to dopadlo. Do konce sezony je ještě strašně dlouho, takže ještě můžou přijít kroupy nebo jiný problém, ale ta úroda? Polovička. Možná i míň oproti klasickému roku.


Když tedy máte nouzi o vlastní ovoce, proč neprodáváte cizí?
Ne ne, prodáváme pouze vlastní výrobky. Ovoce, které nebudeme mít, prostě nebudeme prodávat. 

Ilustrační foto.
Burkiny? Budí emoce i na Příbramsku!


Kupujete si vy sám španělské nebo italské ovoce či zeleninu?
Nemám k tomu důvod. Dneska není problém koupit si v únoru květák, jahody…lidi pak samozřejmě musí vědět, že to má své mínus. Je nakonec jedno, kde to vyroste. Problém je, že když není čerstvá. Dovezená zelenina a ovoce nemůže v žádném případě splňovat nároky na kvalitu a obsah vitaminů. Zelenina by se měla konzumovat maximálně do 48 hodin. Když to jede přes půl Evropy, tak tam to asi nejde splnit. Například tři týdny starý květák v zimě v supermarketu je hořký, lidi se mě pak ptají, jak je to možné. No je to roztokem cukru, která jakoby zastavuje stárnutí té zeleniny. 


Jak to vypadá s jablky?
Na rané odrůdy je ještě brzy, letní jablka budou až tak v půli srpna. A u těch krásně žíhaných, která vozíme v říjnu, bude propad opravdu hodně velký.