Nevypadáte zrovna spokojeně, když to říkáte.
Vzhledem k jarnímu počasí to s ovocem nebude valné.
Ve vaší nabídce vidím jen samou zeleninu.
Normálně bych tu dneska měl meruňky. Z těch nebude vůbec nic, švestky jsou tak na padesát procent a ani to ne, pořád padají. Dělám poměrně dost jablek a hrušek a ty mrazy taky hodně poškodily. Některé odrůdy jablek, co jsou pro nás prémiové, jako třeba Bohemia a Rubín, tak tam je ze sedmdesáti procent propad.
Takže na vině jsou hlavně mrazy, ne sucho?
Mrazy. Co se týká sucha, tak zeleninu stoprocentně musíme zalévat, to už bez toho dneska nejde. S přírodou to letos dopadlo, jak to dopadlo. Do konce sezony je ještě strašně dlouho, takže ještě můžou přijít kroupy nebo jiný problém, ale ta úroda? Polovička. Možná i míň oproti klasickému roku.
Když tedy máte nouzi o vlastní ovoce, proč neprodáváte cizí?
Ne ne, prodáváme pouze vlastní výrobky. Ovoce, které nebudeme mít, prostě nebudeme prodávat.
Kupujete si vy sám španělské nebo italské ovoce či zeleninu?
Nemám k tomu důvod. Dneska není problém koupit si v únoru květák, jahody…lidi pak samozřejmě musí vědět, že to má své mínus. Je nakonec jedno, kde to vyroste. Problém je, že když není čerstvá. Dovezená zelenina a ovoce nemůže v žádném případě splňovat nároky na kvalitu a obsah vitaminů. Zelenina by se měla konzumovat maximálně do 48 hodin. Když to jede přes půl Evropy, tak tam to asi nejde splnit. Například tři týdny starý květák v zimě v supermarketu je hořký, lidi se mě pak ptají, jak je to možné. No je to roztokem cukru, která jakoby zastavuje stárnutí té zeleniny.
Jak to vypadá s jablky?
Na rané odrůdy je ještě brzy, letní jablka budou až tak v půli srpna. A u těch krásně žíhaných, která vozíme v říjnu, bude propad opravdu hodně velký.