Jak vnímáte současnou náladu Britů po referendu?
Já se pohybuji v City of London, což je oblast ekonomů a bankéřů, kteří z drtivé většiny hlasovali, aby Británie zůstala v Evropské unii (EU). Jednoduše z ekonomického hlediska – mnoho profesionálních firem připravilo materiály o pozitivech a negativech případného brexitu a vědělo se, že dopad „exitu" bude enormní a velmi negativně zasáhne mnoho lidí. Což se také stalo a to je jen začátek.



Jaké byly prvotní následky?
Cena libry je momentálně nejnižší za několik desetiletí a důchody, které jsou investované na burze, taky ztrácejí miliardy liber. Zpočátku převládaly nálady jako šok, vztek či odmítáni výsledku. Mladí jsou naštvaní na důchodce, že jim sebrali budoucnost v Evropě. Evropané těžko věří, že je Britové tolik nesnáší. Spousta lidí podepsala petici na vyhlášení nového referenda. My bankéři máme plné ruce práce s uklidňováním investorů, že neztratí svoje peníze. 



A teď s odstupem několika dní…?
Lidé si uvědomují, že je to realita a pod koberec se to zamést nedá, a tak by rádi, aby se jednalo rychle a abychom se alespoň zbavili té nejistoty, která momentálně brzdí veškerá rozhodnutí. Bohužel, David Cameron takticky rezignoval. A spousta dalších politiku, kteří vedli kampaň pro „out", taky odešla – někteří lidé si teď uvědomují, že možná něco bylo špatně s celou kampaní, když vůdci vyhráli a pak utíkají. 



„Zajímavé bylo pozorovat, ze většina těch, co volila „zůstat", neznala nikoho, kdo by volil „odejít" a obráceně. To o společnosti říká mnoho."

Jak by se situace mohla vyvíjet dál?
Vzhledem k tomu, že tohle jsou neprozkoumané vody, vypadá to, že Británie, pokud tedy parlament rozhodnuti referenda akceptuje, jelikož prakticky není legálně závazné – má několik možností, jak se k věci postavit. Což znamená jen zdrženi, víc nejistoty a ztrát. 



Vnímají místní brexit i v dalších částech země podobně?
Tohle jsou ale jen pocity tady v Londýně – sever Anglie a Wales, který z EU čerpá nejvíc dotaci, oslavoval. Bohužel přemýšlejí jen nad imigrací v jejich oblasti a nikoli na dopad pro celou zemi- je vidět, že společenská vrstva, vzdělání a věk byly největším faktorem v tomto referendu. Skotové jsou také naštvaní – zůstali v Británii jen proto, aby měli přistup k EU a to teď také nevyšlo. 



Připadá v úvahu nové referendum?
Ano, zvažují anulaci referenda či nové referendum o separaci od Británie. Pokud se brexit opravdu stane skutečností, Severní Irsko se nejspíš zase obrátí do občanské války – katolíci by to vzali jako důvod se znova pokusit o sjednocení s Irskou republikou, kdežto protestanti budou chtít zůstat v Británii – náboženství stále hraje velkou roli. Momentálně hranice mezi Irskou republikou a Severním Irskem jsou otevřené, ale je možné, že po brexitu se budou muset uzavřít, a to také může rozdělit rodiny… Takže se může stát, že se cela Velká Británie, jak ji známe, rozpadne na kousky.

Lze pocítit už nějaké změny v běžném životě Britů?
Zatím se jen všichni dohadují – vzhledem k tomu, že nic není jisté, změny se opravdu dít nemůžou. Všichni se ale připravují na obě varianty – většina Martina Stromková.Zdroj: archiv Martiny Stromkovéorganizaci, i s tou naší, zvažují možnost, že by opustily Londýn pro města jako Dublin či Frankfurt (banky). Evropané si začali pro jistotu zařizovat trvalé pobyty. Lidé také víc přemýšlejí, zda měnit zaměstnaní, či ne – přeci jen, zaměstnavatel, u kterého jste léta, by čistě teoreticky měl zajistit, abyste zůstali – ta šance je vyšší než u nového zaměstnavatele. To zničilo plány spoustě firem, které tyto nové posily nutně potřebovaly. Jediní, kteří si nemyslí, že musí dělat něco s brexitem, jsou ti, co volili „out". Bude zajímavé sledovat, jak se vypořádají s nadcházejícími změnami.

Čtete české noviny? Liší se způsob jakým o situaci informují britská média?
Bohužel jsem tak zaneprázdněná novinkami o dění tady a prací, že jsem českých článků moc nečetla. Ale ty co jsem četla, se zdály docela trefné. Samozřejmě britská média jsou rozdělená a je těžké rozpoznat, kdo se snaží říkat věci co nejobjektivněji a kdo se jen snaží ovlivnit lidi. To je tak ale s medii všude.

Jak výsledky referenda hodnotíte vy?
Jedna věc přijde na mysl – Británie je silná ekonomicky a z tohoto maléru se nějak dostane, i když ztráty mohou být obrovské a může to trvat chvíli, než se věci zase uklidní – jsem tudíž ráda, že to byla právě ona, kdo udělal tento krok – ostatní země, které si možná pohrávají s touto myšlenkou, by klidně mohly ekonomicky zkolabovat. Takhle uvidí, jaké důsledky takový brexit má – a já doufám, že to zajistí, aby Evropa zůstala sjednocená. 



„Británie přijde o zdroj talentů – Evropané sem přicházejí studovat a země si pak může vybírat nejtalentovanější jedince. I když se sem lidé budou pořád snažit přijít a splnit si ambiciózní sny, výběr už ale nebude tak široký a obchod bude trpět."


Na co dalšího brexit poukázal?

Na druhou stranu to prokázalo, jak hluboce rozdělená Británie je. Že lidé, kteří vedle sebe bydlí na jednom ostrově, mají naprosto rozdílné hodnoty a chtějí jiné věci. Zajímavé bylo pozorovat, ze většina těch, co volila „zůstat", neznala nikoho, kdo by volil „odejít" a obráceně. To o společnosti říká mnoho.

Jakých následků se obáváte? Co naopak vidíte jako plus?
Jak jsem popsala v první odpovědi, bojím se neklidu. Kriminalita za několik týdnů dramaticky vzrostla a stejně tomu bylo s otevřenými projevy rasismu. To je z krátkodobého hlediska. Doufejme,že to se snad zase uklidní. Neříkám, že Londýn je naprosto tolerantní a že je to nevídané, ale nyní je to neporovnatelné s tím, co jsem viděla za posledních mnoho let. 



Jaký dopad to může mít například i pro zahraniční studenty?
Británie přijde o zdroj talentů – Evropané sem přicházejí studovat a země si pak může vybírat nejtalentovanější jedince. I když se sem lidé budou pořád snažit přijít a splnit si ambiciózní sny, výběr už ale nebude tak široký a obchod bude trpět. Je velmi těžké předpovědět, co se bude dít, když ani nevíme, jak se politici rozhodnou! 



Následky se nevyhnou ani mezinárodnímu obchodu. Kdo z toho může profitovat?
Budou se zavádět nové systémy a nová pravidla, a to spolkne spoustu času a lidské práce. Firmy tudíž nebudou schopné se věnovat plně tomu, v čem Martina Stromková.Zdroj: archiv Martiny Stromkovéjsou nejlepší a ztráty mohou být velké. Profitovat budou daňoví poradci, právníci či ekonomové. Výhody se taky hledají těžko – ani ne tak kvůli tomu, že tahle situace zasáhla můj status. Někteří si myslí, že tahle změna povzbudí domácí produkt, tím si ale nejsem tak jista. Lidé si neuvědomují, že Evropa je největší trh pro britské výrobky a nemá žádný důvod dávat Británii nějaké privilegované postavení – jednotný trh, ke kterému má například přístup Norsko, znamená, že by museli nechat otevřené hranice i imigrantům, což je pilulka příliš hořká pro ty, co volili „odejít" jen z tohoto důvodu.

Jak by se odchod dotkl Čechů žijících v Británii?
Případný brexit by pro tisíce Čechů žijících v Británii znamenal ztrátu privilegovaného postavení. 



Nezvažujete zřízení britského pasu? Jak náročné je jeho získání?
Jsem už v Londýne devět let, tudíž si o pas mohu zažádat a vím, že bych ho bez problémů získala. Když jsem se ale před několika lety dozvěděla, že Anglie zvažuje referendum o výstupu z EU, odmítla jsem si jej zařídit. Jsem idealista, já vím, ale nelíbilo se mi, že bych musela měnit národnost jen kvůli tomu, ze si Britové rozmýšleli svoje členství v Evropské Unii. Do země jsem přišla jakožto globální občan a nechci, aby mě okolnosti nutily zaplatit nějakých 1 200 liber, což je asi půlka měsíční výplaty, abych tu mohla zůstat bez byrokratických problémů. Přijde mi to nefér – i když slibují, že kdo pro ty, co už tu žili před brexitem se nic měnit nebude, těžko se tomu dá věřit – budou to přeci muset nějak ohlídat! Tudíž budeme víc kontrolováni a nastanou komplikace v zaměstnaní, jako vždy, když se měnila jakákoli pravidla s emigrací, například pro mezinárodní studenty.



Lze rozhodnutí odejít argumentovat tím, že EU se od svých začátků změnila?
Chápu, že Evropská unie není ta samá instituce, do které před mnoho lety vstoupili, mnoho se změnilo a EU se mnohonásobně zvětšila, ale odcházet kvůli tomu je jen výmluva. Británie si vždycky myslela, že je velmocí a že jako ostrov nikoho nepotřebují, tak jim mnoho z nás ukáže, že Británii taky nepotřebujeme. Těším se na například na restaurace bez zaměstnanců, kteří umí anglicky či pobírače přídavků, sbírající zemědělské produkty. Možná si zase pozvou Afričany či Asiaty.