Na diváky čekali na prvním kole poháru ti nejlepší, přičemž Velké ceně Martinic předcházely dvě soutěže rámcových túr pro amatérské jezdce a juniory.

„Jde o tří až pětidenní závody, které obsahují soutěž pro amatérské jezdce. To znamená, že si mohou laici nebo lidé, kteří mají koně jako zpestření ke své práci, zazávodit v atmosféře velkých závodů mezi špičkovými jezdci" sdělila Příbramskému deníku jedna z účastnic závodu Pavla Kudláčková.

V sobotu a neděli připravili pořadatelé program pro návštěvníky tak, aby si každý přišel na své. Děti se zabavily třeba ve skákacím hradu a dospělí využili například příjemný odpočinkový sektor a občerstvení. Ačkoliv sobotní počasí bylo sychravé, nadšenci si zážitek z výkonů aktérů nenechali zkazit a na podívanou dorazili vybavení šálou a kulichem nebo svařákem.

„Skokový pohár už se etabloval a je o něj zájem. Samozřejmě, je to první kolo, a jelikož se koná v dubnu, tak počasí je ještě velmi proměnlivé. Ale i tak se těšíme velké oblibě partnerů, jezdců a především diváků," dodala Pavla Kudláčková.

Před závodem na Pavle Kudláčkové nebyla znát nervozita. Naopak, pohovořili jsme i o jejím koni a přípravách. „Jezdím na klisně Charlotte, je to mladá kobylka a věřím, že je velmi nadějná. Snažím se připravovat poctivě a jako amatérský účastník skloubit náročný koníček s prací. Dá se říci, že jezdím každý den, alespoň tedy pětkrát v týdnu," řekla s jiskřením v očích.

Závodu se, s dalšími 36 jezdci, zúčastnil také prezident Asociace Českého skokového poháru Jiří Skřivan, který zvítězil s klisnou Kallisto v sobotní generálce před Velkou cenou. „Sám jsem aktivním účastníkem, jezdím už od dětství a celý můj život je s koňmi spojený, což je dáno i tím, že jsem z chovařské rodiny. Od dvanácti let tak jezdím velmi aktivně," zakončil téma Jiří Skřivan.

Výsledky Velké ceny Martinic 2013

1. místo
Hruška Jiří s koněm Aristo Z
2. místo
Žíla Zdeněk a kůň Cavalino
3. místo
Vojtková Barbora s koněm Caruso Medimade
4. místo
Skřivan Jiří a kůň Kallisto