Dopadnout pachatele je přitom podle Deníkem oslovených policistů a také strážníků téměř nadlidský úkol. Lapit se podaří jen zlomek z nich. I přesto města a obce investují miliony korun do obnovy veřejné zeleně.

Kladno

„Je to rozhodně důležité. Všude samý asfalt, nikde není rozsáhlejší travnatá plocha. Ale to je dědictví z dob minulých. Jsem proto rád, že peníze neputují jen do opravy silnic a budov, ale že se financují opravy parků a v ulicích přibývá zeleň," řekl Deníku senior Milan Hoffman z Kladna a jedním dechem dodal: „Jsem už v důchodu, pracoval jsem celý život na šachtě a v létě se mi dost špatně dýchá hlavně mezi rozpálenými betonovými budovami. V parcích je to mnohem lepší." Právě město Kladno jen v letošním roce investuje do veřejné zeleně

Rekonstrukce bojů z konce II. světové války. Rudá armáda opět osvobodila Brandýsek, k vidění byly téměř dvě stovky vojáků.
Brandýskem zněla střelba ze zbraní

„Více než 36 milionů korun použijeme na výraznější investiční akce. Se začátkem jara jsme začali s rekonstrukcí podloubí a prostranství před panelovými domy v ulici Čs. armády nebo výstavbou nového relaxačního zooparku v ulici Dr. Foustky. Investice se nevyhnou parku Velvarská nebo Sítenskému údolí. V plánu je úprava veřejné zeleně v prostranství U Hvězdy nebo oprava havarijních úseků Dřetovického potoka," uvedla mluvčí kladenského magistrátu Lenka Růžková.

Příbram

Zásadní investici v řádech až stovek milionů korun do životního prostředí plánují v Příbrami. V okolí Příbramského potoka by v příštích letech měla vzniknout takzvaná Zelená páteř Příbrami, kterou město projednává s architekty. Je to dlouhodobý projekt, který si vyžádá stovky milionů korun a zahrnuje opravu objektů včetně zeleně v okolí. Jen první fáze, konkrétně obnova rekreačního areálu Nového rybníka a jeho okolí, vyjde na zhruba 50 milionů korun. Částka ale zahrnuje i stavební práce.
Ostatní města Středočeského kraje sice na údržbu a obnovu veřejné zeleně nemají k dispozici takovou částku, jakou má největší Kladno, ale i tak se jedná o sumu vzhledem k rozpočtu dost výraznou.

Ilustrační foto.
Příbram může zažít světovou penaltovou premiéru

Rakovník

V mnohem menším Rakovníku má radnice vyčleněno v investicích na veřejnou zeleň o několik desítek milionů méně. I tak se ale podle zdejších obyvatel daří zeleň rozšiřovat. „Líbí se mi úpravy v Čermákových sadech, ale také v Plzeňské ulici, kde starou zeleň nahradila nová. Snad brzy vyroste a odstíní hluk ze zdejší hlavní silnice," řekl Radek Sýkora.

„Kromě částky, která je dána pouze na údržbu zeleně, máme v rozpočtu na investice týkající se této oblasti dva a půl milionu korun. Za ne budeme mimo jiné financovat sadové úpravy východní části Komenského náměstí, dále výsadbu stromů u 3. základní školy, v mateřských školách a podél Rakovnického potoka. Dále nás čekají úpravy prostranství Na Sekyře, které jsou ale zahrnuty do rozpočtu realizace celé této akce (pozn.: ta by měla stát včetně vodního prvku zhruba devět milionů korun)," doplnila informace Alida Štulajterová, mluvčí rakovnické radnice.

První dáma Ivana Zemanová navštívila výroční střelby Sboru rakovnických ostrostřelců v Jesenici. Autor Růžena Srpová
První dáma na návštěvě v Jesenici: ostrostřelcům darovala terče