Příbram

Pořízením elektromobilů se několikrát zabývali i příbramští radní a počítali, zda by se jejich nákup vyplatil. „Nákup elektromobilu je oproti klasickému autu velice nákladná záležitost. A i když bychom potom zohlednili náklady na provoz, stále to pro město nevychází výhodně. A to ani s případnou dotací, která by se na jejich nákup dala čerpat," vysvětlil starosta Příbrami Jindřich Vařeka důvod, proč radnice váhá.

Ilustrační foto.
Na demolici balonového hangáru tlaky nejsou

Přesto radnice tuto myšlenkou neopustila. „Požádali jsme firmy o nějaké mimořádné nabídky i s tím, že třeba bychom dali jejich logo na auta, čímž bychom se revanšovali. Dokud nám to ekonomicky nebude vycházet alespoň trochu vyrovnaně, tak se zatím do nákupu elektromobilu pouštět nebudeme," dodává starosta.

Beroun

Autobusová zastávka. Ilustrační foto.
Beroun udělal slavnostní tečku za nádražím

Město nyní zvažuje zakoupení dvou alternativních vozidel. Ta by využívali pracovníci, kteří zajišťují každodenní servis a údržbu parkovacích automatů a úřední agendu. Tyto práce jsou spojené s častým popojížděním po městě.

V současné době už Beroun jeden ekologický dopravní prostředek má. Je to elektro skútr, který je určen pro městskou policii.

Podpora elektromobilů
- pro osobní auta do 3,5 tuny bude činit 220 tisíc korun
- u plug-in hybridů 200 tisíc korun
- u vozů na CNG 50 tisíc korun

Žadatelé mohou dále získat i příspěvek 10 tisíc korun navíc, pokud své staré vozidlo v emisní třídě EURO 3 a nižší dají k ekologické likvidaci a zároveň doloží, že auto vlastnili déle než 2 roky před likvidací.

Rakovník

Město Rakovník disponuje deseti automobily. O pořízení elektromobilu neuvažuje. Stejně tak vedení Nového Strašecí.

„O možnosti pořízení elektromobilu jsme už diskutovali. Je to určitě zajímavé, ale u nás je zatím nedostatek nabíjecích míst, takže by to mohl být problém. Tady k tomu ještě nejsou vytvořeny podmínky jako například v Norsku. Ale myslím, že i u nás se postupně elektromobily a síť napájecích stanic rozšíří," mínil starosta Nového Strašecí Karel Filip.

Vyhořela místnost na ubytovně ve sportovním areálu.
Hasiči v pondělí zasahovali při požáru v rakovnickém sportovním areálu

Kladno

Ani kladenský magistrát v současné době o dotaci na nákup elektromobilu žádat nebude. „Aktuálně neuvažujeme o nákupu elektromobilu. Vozový park v Kladně je zcela naplněn. Sledujeme, jak pokročí vývoj. Především je pro nás důležité vědět, jak ekonomický je následný provoz a servis takového vozidla," řekla mluvčí Magistrátu Kladno Lenka Růžková.

Ilustrační foto
Město odsouhlasilo prodej podílu v hokejovém klubu Jágrovi