Pane Cinku, můžete mi jako laikovi popsat jak funguje meteoradar na Brdech. Docela by mě to zajímalo. Děkuji

Dobrý den, princip radaru je založen na dopplerovém efektu, tedy zpětném rozptylu a zejména odrazu mikrovln na vodních kapičkách a ledových krystalech ve srážkách a oblačnosti. Vysílač generuje krátké vysokoenergetické pulsy elektromagnetického pole, která anténa vyzařuje v podobě úzkého svazku do atmosféry. Část energie se odrazí od srážkových "cílů" a část energie se odrazí zpět. Tato odražená energie je zpětně zachycena anténou a zpracována přijímačem radaru. Podle polohy antény, tedy azimutu a elevace a času mezi vyslaným a odraženým paprskem se vypočítá poloha srážkového "cíle". Množství přijaté energie přijímačem je úměrná intenzitě srážek. Dosah radaru je něco kolem 150 km.

Dobrý den, pane Cink, zajímalo by mě, proč vydáváte dlouhodobé předpovědi, když sami nevíte, jak bude za týden?

Dobrý den pane Josef, :-) hi přiznám se, že osobně nejsem zastánce dlouhodobých předpovědí, které ČHMÚ vydává ve formě měsíčních dekádových prognóz. Tyto předpovědi totiž nejsou ničím jiným, než statistickou předpovědí, která vychází z naměřených údajů od r.1912 a mírou pravděpodobnosti opakování na základě určité povětrnostní situace.
ČHMÚ tyto předpovědi před pár lety přestala vydávat, leč bohužel tlak veřejnosti si ji znovu vyžádal. V této předpovědi se tedy nedozvíte předpověď po dnech na jednotlivé hodnoty - na to tato předpověď není zaměřena, ale má za cíl vyjádřit pouze určité "trendy".
Měsíční výhled počasí je vytvářen pro ČR jako celek. Tzn., že nemůže postihnout regionální odlišnosti počasí v jednotlivých regionech. Podrobnější předpověď s případnou regionalizací a členěná po dnech je možná přibližně na týden dopředu. Pro přesnější předpověď je tedy třeba sledovat střednědobé a krátkodobé předpovědi pro ČR nebo i jednotlivé kraje denně aktualizované a uváděné mimo jiné na stránkách ČHMÚ. K vašemu dotazu ještě doplním, že ČHMÚ vydává předpověď po dnech také jen na max. týden s obecným výhledem na 10 dní (viz. předchozí dotaz) :-)

Jak vypadá pracovní den meteorologa?

Sloužíme v nepřetržitém 24h provozu s 12 h směnami. Meteorolog při příchodu na pracoviště musí nastudovat spoustu meteorologických podkladů, tedy nejprve současný stav a až poté se soustředí na stav budoucí.
Předpověď počasí vychází právě z podrobné analýzy spodní části atmosféry - troposféry. Tedy je nutné co nejpřesněji a nejúplněji popsat její stav v určitém čase. K tomu slouží nejrůznější měření od přízemního pozorování, které meteorolog prognostik získává ze sítě profesionálních meteorologických stanic a dále pak z balónových sondáží. Tyto veškeré údaje jsou vstupními údaji pro výpočet numerických předpovědních modelů, ze kterých pak meteorolog vychází.
Po nastudování všech těchto podkladů následuje konzultace, kdy sloužící meteorolog konzultuje svojí předpověď s kolegy než dojde k její zveřejnění. Konzultace je současně i telefonická, kdy na příposlechu jsou další kolegové, ať už z České televize, případně při vydávání výstrah i Armáda ČR a další. Pak následuje kolečko vzdávání nejrůznějších specializovaných předpovědí pro různé nasmlouvané odběratele…

Setkáváte se s negativními reakcemi lidí, které rozzlobilo, že vám nevyšla předpověď?

Přiznám se, že doposud se mi tak nestalo :-) Jak já říkám, předpověď ne, že nevyjde, je pouze nepřesná :-D Žádná předpověď počasí není 100%. Předpověď počasí je pouze míra pravděpodobnosti a na to je nutné nezapomínat! :-) Pravdou je, že profesní odběratelé (silničáři, řízení letového provozu, armáda, stavební firmy atd.) našich předpovědí s nimi umí pracovat. Konečné rozhodnutí je pak vždy na nich.

Pozorujete v dlouhodobějším horizontu nějaké výrazné změny počasí? Jaké je počasí teď ve srovnání s počasím třeba před 20 lety?

Dobrý den, tato otázka by byla vhodná spíše pro klimatology. Já jsem pouze meteorolog prognostik :-) (předpovědi počasí - pohled dopředu). Z osobního pohledu si nicméně pamatuji jako malý kluk zejména zimy bohaté na sněhovou pokrývku. Ty jsou v současné době již bohužel vzácností. Další věcí je extremita počasí, která se zvyšuje. Nerad bych se pouštěl do teorií ohledně globálního oteplování, ale pravdou je, že se s klimatem skutečně "něco" děje. Já osobně zastávám názor, že zvyšující se teplota musí zákonitě způsobovat větší výpar, tvorbu oblačnosti (přirozená obrana naší planety). S tím, ale pochopitelně souvisí a bude souviset zmiňovaná extremita, ať už jsou to častější plošnější povodně, bouřky s přívalovými srážkami, zkrátka výkyvy počasí se kterými musíme do budoucna počítat… Každý má na toto téma jiný pohled…

Dá se už teď předpokládat, jaké bude letos léto?

Dobrý den pane Jaroš, i já bych rád znal odpověď na Vaši otázku :-) V ČR nevydává předpovědi počasí pouze ČHMÚ, ale z osobní zkušenosti vím, že konkurenční "meteorologové" (zpravidla v komerčních mediích) by vám na tuto odpověď dokázali rozhodně z patra odpovědět :-) Ne, že bychom jako ČHMÚ nechtěli tyto informace sdělit, ale přiznám se, že to zkrátka neumíme a umět ještě řadu let nebudeme. Seriózní a objektivní předpověď je max na pár dní dopředu. Viz. moje předchozí odpovědi…

Jste fotografem a meteorologem, v jakém počasí tedy nejraději fotografujete? A co je při fotografii v přírodě vaším objektem zájmu?

Zdravím paní Petro, děkuji za Váš dotaz z osobní rovin. Nejraději fotografuji při zatažené obloze, zcela nejideálnější podmínky jsou při mlze, nízké oblačnosti, kdy dochází k rozptylu slunečního světla. Nejlépe ráno a v podvečer. V přímém poledním Slunci fotky naopak postrádají kresbu - tomu se snažím řadu let vyhýbat. Mojí specializací jsou krajiny, ale i přírodní detaily, zejména v Brdech kam nejraději utíkám před starostmi všedního života!

Dobrý den, kde je podle vás nejlepší sledovat předpovědi počasí? Na kterých stránkách, nebo radarech?

Dobrý den paní Novotná, s předpovědmi ČHMÚ se asi nejčastěji setkáte v běžném životě ve veřejnoprávní televizi a veřejnoprávním rozhlase (ČT, ČRo, atp.) a samozřejmě na internetu na stránkách Portálu ČHMÚ.

Na stránkách ČHMÚ naleznete nejen obecné předpovědi pro ČR jako celek, ale i přesnější - regionální předpovědi a to až na 4. den dopředu, viz:

http://portal.chmi.cz/predpovedi/predpovedi-pocasi/ceska-republika/kraje/stredocesky

Radarové informace:
http://portal.chmi.cz/files/portal/docs/meteo/rad/data_jsradview.html

Snímky z geostacionární družice:
http://portal.chmi.cz/files/portal/docs/meteo/sat/data_jsmsgview.html

Veřejností poměrně žádáné WEB kamery:
http://portal.chmi.cz/files/portal/docs/meteo/kam/

Mnoho dalších, zcela jistě zajímavých informací pak na našem Portále:
http://portal.chmi.cz/

Pane Cinku, dá se věřit těm domácím meteorologickým stanicím, co jsou dneska moderní v každém baráku?

Dobrý den Jano, tzv. amatérské, hobby meteorologické stanice jsou dnes poměrně rozšířené a hlavně oblíbené. Jejich přesnost pro "běžné" použití je dle mého názoru dostačující. Obecně přesnost měření závisí, ale hlavně na poloze a umístění čidel. Chápu, že všichni nemají možnost umístit teplotní čidlo ve 2m do polostínu dále od zdi domu, nebo ho opatřit vhodným radiačním štítem, ale minimálně je dobré se o to, alespoň dle možností a okolností pokusit.

Poměrně často se setkávám s dotazy, že nějaká stanice ČHMÚ naměřila Tmax nebo Tmin tolik a tolik a uživatel se diví, že mu jeho hobby stanice zaznamenala údaj třeba i o více jak 5 st. C jiný a myslí si, že jeho stanice měří nepřesně, nebo, že je špatná. Odpovídám, že neměří špatně a není špatná, špatná je pouze zvolená metoda měření, tedy poloha čidla. Je pochopitelné, že naměřená teplota pak bude jiná než ve 2 m nad zemí a jiná v 5. patře panelového domu :-) K tomu pak je třeba pak i přistupovat.

Pane Cinku, jaká je skutečně úspěšnost předpovědí? Děkuji

Dobrý den, na jeden den dopředu je úspěšnost předpovědi ČHMÚ udávána kolem 95%, na druhý den kolem 90%, třetí a čtvrtý den kolem 80%. Na týden pak něco kolem 70%. Obecně "po dnech" se korektní předpověď vydává max na týden dopředu s výhledem na 10 dní.

Dobrý den, předpověď počasí a počasí jako téma vůbec mi připadá jako tržní produkt. Dřív se lidi počasím tak nezabývali jako teď. Z rádia bylo slyšet jen tlak a rosný bod v číslech, nikdo tomu nerozuměl, dneska se celý den v médiích nemluví o ničem jiném, než o tom, kdy už konečně bude hezky. Co si o tom myslíte? Co je podle vás hezké počasí? Měla by si společnost nechat zkazit náladu ochlazením nebo deštěm? Díky za názor.

Dobrý den, máte pravdu! Tak obecně, jak se lidstvo rozvíjí, zvyšuje se s tím i jeho potřeba po stále přesnějších a specializovanějších předpovědích. Jinou předpověď potřebuje Správa a údržba silnic, jinou zemědělci, armáda, Řízení letového provozu, stavaři, jinou "člověk obecný". Důvodem těchto potřeb jsou činnosti a obory, které dříve buď vůbec neexistovaly, nebo nebyly tak rozvinuté. Naštěstí i meteorologie jako vědní obor se s tím ruku v ruce rozvíjí a vlivem nových dostupných technologií získává stále větší a větší možnosti.
Jaké je hezké počasí? :-) To je těžké. Každý to má nastavené jinak a má jiné potřeby. Zemědělec bude tvrdit, že je hezky v období deště po dlouhodobém srážkovém deficitu, provozovatelé vleků, že je hezky, když se konečně ochladilo a nastoupila zima.

Od řady lidí slýchávám stále dokola, kdy už bude teplo, po pár dnech tropických teplot od těch samých, kdy už se ochladí, kdy zaprší. Dle mého názoru je dobře, že se nacházíme v klimatických podmínkách jakými je střední Evropa, kdy máme narozdíl od jiných obyvatel planety počasí poměrně pestré. Hezké počasí vlivem toho tak má po určitém čase každý! Já osobně vítám počasí s max. denními teplotami do 23 st.C, oblačno, nebo zataženo a nevadí mi při pobytu v přírodě ani nějaká ta přeháňka (skandinávský typ)…