Klub, který si říká FotoFlegmatici, slavnostně zahájil výstavu svých prací o uplynulém víkendu. Na vernisáži vystoupil dětský taneční soubor Mirky Vavříkové. Předvedl společné i sólové vystoupení. Na housle zahrály Iveta Balková a Kristýna Zbíralová. Právě sedmnáctiletá Kristýna je nejmladší členkou sedlčanského fotoklubu. Tím nejstarším FotoFlegmatikem je naopak 76letý Zdeněk Šimek.

„Výstavu jsme připravili již pošesté, každý rok jde o ukázku posledních prací. Každý fotograf má svoje oblíbená témata, kterým se věnuje, ale je pravda, že občas něčím novým překvapí," uvedla Zuzana Havlová. „Mým oblíbeným motivem jsou například portréty," dodala.

Zmínila se, že některé svoje práce zaslali FotoFlegmatici v roce 2013 na výstavy – právě před rokem prezentoval Milan Fulín a Zuzana Havlová klub v Příbrami na výstavě, kterou vyhlásila Galerie Františka Drtikola. „Přihlášeni jsme byli také do soutěže v Blatné, odkud se nám však fotografie vrátily s tím, že byla pro malý zájem zrušena," zalitoval Milan Dragoun. Síly si ale v uplynulém roce sedlčanští fotografové poměřili mezi sebou, kdy první zadání znělo Listopad a další Zvíře.

Městská knihovna Sedlčany iniciovala další soutěž pro FotoFlegmatiky a fotoklub Uran Příbram na téma Člověčiny. Přihlášeno bylo čtyřicet snímků. Téma prý nejlépe uchopil příbramský fotograf Emil Trokšiar. Ale ani sedlčanští fotografové nepřišli zkrátka – druhým místem porota ocenila snímky Jindřicha Taubera a třetím Milana Dragouna. Někteří FotoFlegmatici si také s fotoaparáty během roku vyrazí společně do přírody. Vloni „lovili" snímky na Petrovicku, kde to bude letos, ještě nevědí. „Bude to spíš taková hurá akce, zjistili jsme, že hodně plánovat dopředu, není nic pro naší flegmatickou povahu," usmál se Milan Dragoun. Doplnil, že snímky z dílny sedlčanských autorů bývají instalovány v Infocentru v Prčici, aby si je mohli prohlédnout i účastníci pochodu Praha-Prčice.

Zuzana Havlová upozornila, že Milan Fulín vydal v minulém roce vlastní kalendář a několik fotografií Milana Dlouhého byly zařazeny do stolního kalendáře, který každoročně vydává Sdružení obcí Sedlčanska. Podílí se na přípravě kalendáře Sedlčansko v barvách na rok 2015. „Milan Dlouhý chce letos vydat dokonce knížku," dodala.

Milan Dlouhý ještě upřesnil, že Sedlčansko zachytil na černobílých snímcích. „Název ještě zvažuji. Určité náhledy fotografií, které v ní budou, jsou i na této výstavě," upozornil. „Když všechno dobře dopadne, knihu bych pokřtil v knihovně v březnu nebo v dubnu," dodal. „Bude sestavena z digitálních fotografií, teď jsem se ale zase vrátil ke klasickému focení na černobílý film," poznamenal fotograf.

FotoFlegmatici pozvali na zahájení výstavy kolegy z Fotoklubu Uran Příbram. Jedním z nich byl František Benda. „Nepočítám, na kolikáté z šesti dosavadních výstav FotoFlegmatiků jsem byl. Společně jsme vystavovali na téma Vltava a Člověčiny," dodal. Upozornil, že příbramští fotografové se budou prezentovat na parkovišti před prodejnou Tesco v červnu společně s kaktusáři. „V minulosti jsme umístili snímky v galerii Oblastní nemocnice Příbram, jednou sami a podruhé s kolegy FotoFlegmatiky. Letos zatím žádný takový plán nemáme. Důvod? Prý je o výstavy velký zájem a nezbyl volný termín," dodal.

Marie Břeňová