Jaký příběh nyní zpracováváte? Čím je vám blízké?
Prach a broky bude film o klasických loupežnících. Příběh je náš vlastní, ale pracujeme s motivy a tématy známými už od dob romantismu. Pojali jsme to ale po svém – film bude jakousi pohádkou pro dospělé s nadsázkou a černým humorem.



Jak dlouho už film připravujete? Kdy padla první klapka a kdy padne poslední?
První nápad jsme měli už v zimě roku 2012. Od té doby se akce plynule rozjížděla a v květnu tohoto roku jsme začali točit. V současné době probíhá nejnáročnější část natáčení, ale poslední klapku očekáváme až na podzim.

Z jakého tématu jste čerpali?
Jako inspirace nám posloužila řada loupežnických příběhů z dějin, filmu i literatury – například o Graselovi, Jánošíkovi, ale i Rumcajsovi nebo Záhořovi.
Rosenthálci natáčejí další film, tentokrát o loupežnících.
Název je Prach a broky – mohu tedy diváci očekávat řadu soubojů?
Souboje jsou velmi důležitou součástí našeho snímku. Jejich natáčení je náročné, ale věřím, že bude stát za to.

Měli jste zkušenosti s podobnými scénami už v minulosti? Museli jste věnovat další čas tréninku techniky boje, jízdě na koních a podobně?
S historickým šermem máme zkušenosti, ale spíše s divadelním. Naštěstí nám nabídlo pomocnou ruku i několik profesionálů, kteří s námi nezištně na bojových choreografiích spolupracovali.

 Co bylo zatím při natáčení nejnáročnější? S kterou scénou jste nejvíc zápolili a proč?
Zatím bylo nejnáročnější natáčení v jedné malé místnosti, o němž jsme se domnívali, že ho zvládneme za chvíli. Nakonec jsme tam strávili tři dny – byly značné komplikace s osvětlením a se scénou. Naštěstí je to už ale za námi.

Podle čeho jste vybírali lokality? Která známá místa regionu diváci uvidí?
Natáčecí lokace jsme vybírali tak, abychom naplnili vizi, kterou jsme měli při psaní scénáře a zároveň abychom dali vyniknout krásným místům našeho regionu . Točíme tak například v brdských lesích, na zámcích v Březnici a Blatné, v březnickém konventu a na dalších místech.

Kolik času jste přípravami a natáčením strávili, přeci jen většina z vás studuje?
Doba strávená na přípravách postupně vzrůstala, v posledních týdnech to zaměstnalo několik lidí na plný úvazek. S natáčením ale práce neskončí. Střih, zvuk, hudba a další práce nebudou o nic méně náročné.
Rosenthálci natáčejí další film, tentokrát o loupežnících.
Jde o váš první film? Zaskočilo vás něco? S jakými vizemi jste do filmování vstupovali?
První film to není, několik snímků už máme za sebou, ale poprvé pracujeme na takto náročném projektu – předchozí filmy jsme dělali spíš jen tak pro zábavu.

Kostýmy jste si navrhovali sami?
Je mezi námi mnoho šikovných lidí a kostýmy si vyrábíme zpravidla sami – jen některé náročnější jsme si nechávali šít. Vzhledem k dosti omezenému rozpočtu jsme i většinu rekvizit a kulis vyráběli sami.

Kdy film diváci uvidí? Bude se promítat v kinech, festivalech,…?
Premiéru máme zatím naplánovanou na březen příští rok. Snad termín dodržíme. V tuto chvíli je to ale obtížné předvídat. Do distribuce do kin film nepůjde, budeme ho promítat ve vybraných kinech po zvláštní domluvě. Ale do nějakého festivalu bychom film rádi přihlásili… To ale bude také záležet na tom, jak dopadne výsledek.