Zhruba půl hodiny před příchodem státníka v doprovodu středočeského hejtmana Miloše Petery 
a jineckého starosty Josefa Hály na tribunu se pohybují po náměstí a v jeho okolí především strážci zákona a pořádku. Připravené lavičky téměř zejí prázdnotou, opodál ostýchavě postávají ti, kteří si ojedinělou událost nechtějí nechat ujít, jinak je tu spousta dětí z místní základní školy a školky. Soustředí se na vystoupení, které má vyplnit čekání na hlavu státu.

„Je to pro nás svátek 
a takové poselství, aby pan prezident byl natolik moudrý a vedl naši republiku k prosperitě," reaguje vedoucí Gymnastiky Sokol Jince a Komárov Jana Březovská na otázku, co pro ni a děti cvičení při prezidentské návštěvě znamená. Co si o úloze prezidenta Zemana myslí děti, vypovídá odlehčená anketa pod článkem.

Zhruba deset minut po 13. hodině Miloš Zeman přichází na tribunu a usedá se svým doprovodem do křesel. To už na lavičkách není volné místo a náměstí je z poloviny zaplněné lidmi, nejen místními, ale i obyvateli z okolních obcí. Na náměstí se sešly asi tři stovky lidí. Nejdříve hlavu státu před přihlížejícími vítá starosta Josef Hála. Připomíná, že v Jincích po prezidentu Masarykovi nikdy žádný jiný prezident nebyl. „S panem Zemanem jsme se tu sešli před minulými krajskými volbami a nikdy by mě nenapadlo, že k nám přijede jako prezident a dokonce jako první prezident České republiky," říká starosta Hála. Obrací se na hejtmana Peteru, jenž je 
v Jincích na oficiální návštěvě poprvé a děkuje prostřednictvím něho Středočeskému kraji, který se za Jince postavil při řešení zrušení Vojenského újezdu Brdy, a také za finanční podporu, který kraj poskytne obcím na okraji CHKO Brdy na to, aby zvládly obstarat své katastry.

Když se po projevu Miloše Petery ujímá slova prezident Zeman, zůstává u tématu Brd a vyjadřuje úctu starostovi Hálovi za tehdejší boj proti vybudování amerického radaru ve vojenském újezdu. „Moc si toho vážím, protože tehdy za tehdejší vlády to byla opravdu statečnost. Doufám, že dneska už by to byla samozřejmost, ale ten radar tady není a nebude," usmívá se prezident. „Naopak bych vás chtěl ujistit, že tady zůstane vojenská posádka. Nevěřte fámám, že bude likvidována. Bude mít svých 600 hektarů cvičebního prostoru a vím, že vojenská posádka je jedním z faktorů ekonomického rozvoje obce," tvrdí Miloš Zeman, jehož prý lásce 
k brdským lesům naučila kniha o Kájovi Maříkovi, a poté vypravuje o svém tehdejším putování po brdských hvozdech.

Je tu diskuze a lidé se nenechají dlouho pobízet. Ptají se například: „Co si myslíte 
o smlouvě TTIP (Transatlantické dohody obchodu a investic)? Zavalí nás Západ geneticky modifikovanými potravinami? Máme se bát, že si Čína od českých firem přivlastní jejich know-how k sobě a pak nám bude dovážet svoje výrobky? Jaký názor máte na církevní restituce? Co si myslíte o panu Bakalovi a Ostravsko karvinském revíru. Kdo bude mít zodpovědnost za současný stav na severní Moravě, když měl tehdy v událostech prsty tehdejší ministr financí a současný premiér Sobotka? (Odpovědi připravíme v následujících dnech)

Vcelku přátelskou diskuzní atmosféru bez vykřikování 
a jakýchkoli transparentů uzavírá mladá sympatická kominice, členka Svazu kominíků ČR, která drží v ruce suvenýr pro štěstí. „Ráda bych vám, pane prezidente, darovala kominíčka pro štěstí, abyste si udělal o nás kominících jiný obrázek, že umíme i něco jiného, než jen dávat červené trenýrky na Hrad," rozpoutala smích s potleskem žena v kominickém. „Ale to nebyli opravdoví kominíci, to je na tom to nejhorší, takže urazili vaše povolání," reaguje pobaveně Zeman a podává ženě ruku. Setkání pomalu končí, přichází zápis do pamětní knihy, předání daru v podobě trilobita a typické zamávání.