Obrátili jsme se na ministerstvo životního prostředí, které původně slibovalo, že rozhodnutí zda vznikne CHKO Brdy padne na přelomu června a července. Je takřka konec měsíce a rozhodnutí zatím neznáme, tedy alespoň ne veřejnost.

Matyáš Vitík, mluvčí MŽP připomněl Deníku, že obce dotčené vymezením CHKO Brdy byly požádány o vyjádření s žádostí o zaslání stanovisek v termínu do 28. května. „V případě, že stanovisko obce do uvedeného data MŽP neobdrží, tato skutečnost je považována za vyjádření souhlasu s dalším projednáváním návrhu na vyhlášení CHKO ve smyslu platné právní úpravy, tj. formální procesní postup podle zákona o ochraně přírody a krajiny," řekl mluvčí.

Jen pro připomenutí, podle mluvčího ministerstva bylo tehdy osloveno celkem 43 obcí, písemně se jich vyjádřilo celkem 25. Osloveny byly jak obce, u kterých dochází k překryvu území obce s navrhovanou CHKO, tak obce, které by měly s CHKO společnou hranici.

„Starostové budou samozřejmě o způsobu vypořádání svých připomínek informováni, a to po schválení záměru vedením MŽP," doplnil Matyáš Vitík a dodává: „Pouze tři obce vyjádřily nesouhlas se vznikem CHKO Brdy. Skupina šesti obcí podporuje vyhlášení CHKO Brdy jen v hranicích stávajícího vojenského újezdu. Zbývající obce buď výslovně souhlasí s vyhlášením CHKO v rozsahu navrženém MŽP (16) anebo vyjádření v požadovaném termínu nezaslaly (18). Pro vznik přírodního parku (uvažované alternativy k CHKO) se nevyjádřila žádná z oslovených obcí."

Podle ministerstva lze většinu nesouhlasných stanovisek vypořádat, a to změnou vedení hranice CHKO. Upravený návrh hranice bude zveřejněn na webu Agentury ochrany přírody a krajiny ČR po schválení záměru vedením MŽP.

„Odhadem to bude v polovině srpna. Jde stále o pracovní návrh, jehož zpřesňování a optimalizace je i nadále možná, a to v závislosti na výsledku formálního projednání," konstatoval mluvčí Vitík, podle něhož obce ponejvíce požadovaly zachování Vojenského újezdu Brdy, což je ovšem otázka mimo kompetenci MŽP, protože záměr zrušení újezdu byl schválen Vládou ČR. Také bylo vzneseno několik požadavků na úpravu hranice, kterým může MŽP vyhovět.

Některé obce se zajímaly o sídlo Správy CHKO a požadovaly, aby bylo umístěno zrovna u nich. O správu má zájem Rožmitál, Jince nebo Strašice.
O umístění sídla správy zatím není podle ministerstva rozhodnuto.