Brdy se oficiálně otevírají po 90 letech. Podle Stropnického je od munice vyčištěna asi polovina území. Pyrotechnická očista má být hotová do konce roku 2017.

Ministr obrany M. Stropnický v Jincích symbolicky předal bývalý Vojenský újezd Brdy pracovníkům nově vzniklé Chráněné krajinné oblasti Brdy. S náčelníkem gen. štábu Josefem Bečvářem vyměnili na budově bývalého újezdního úřadu cedule.

Část Brd ale i po zrušení újezdu zůstává armádě. V Jincích zůstává i nadále 13. dělostřelecký pluk, ale místo původních 26 000 hektarů budou vojáci nyní využívat posádkové cvičiště Brda mezi obcemi Jince, Zaječov a Obecnice s plochou čítající zhruba 50 km².

CHKO Brdy vznikla 1. ledna 2016 a tímto datem je přístupná pro turisty, pěší a cyklisty. Ti všichni ale mohou zatím využívat 20 až 30 procent území bývalého vojenského prostoru, kde nepůsobí armáda a kde je ukončena pyrotechnická očista. Zbytek bude prý zpřístupněný až skončí pyrotechnický průzkum.

Vedoucí CHKO Brdy Bohumil Fišer.

Centrální Brdy jsou zatím bez turistického značení. Podle ministra Brabce začne Klub českých turistů vyznačovat trasy, až to umožní počasí, a postup bude také záviset na postupu pyrotechnické očisty. 

Na území CHKO Brdy platí zákaz vjezdu motorových vozidel. Připraveno je podle ministra Stropnického na hranicích Brd pět parkovišť, celkem jich má být sedm. Nepřístupné bude trvale již výše zmíněné posádkové cvičiště v trojúhelníku Jince - Zaječov - Obecnice.
Po prohlídce cvičiště Brda zamířili ministři na Jordán a nakonec v loveckém zámečku Tři trubky šéf Agentury ochrany přírody a krajiny František Pelc a generální ředitel státního podniku Vojenské lesy a statky Josef Vojáček podepsali dohodu o spolupráci.