Vedoucí místních debrujárů a členka výkonného výboru AMD ČR Anna Čišková převzala Pohár prezidentů a nejlepší řešitelé projektu ERANA STROMY Róza Jesenská a Jakub Špaček dostali diplomy, finální rekapitulaci celého projektu a malé pozornosti.
Při následném neformálním setkání všichni ocenili obětavost a spoustu volného času, který dětem věnuje Anna Čišková. Slavnostního aktu se zúčastnili také čestný prezident AMD ČR Zdeněk Drozd, Petr Digrin starosta města a Daniela Páterová, místostarostka města.

Tradici předávání debrujárských putovních pohárů založil už před více než dvaceti lety čestný prezident doc. Milan Rojko. Své poháry získal v šedesátých letech jako kapitán a člen národního týmu basketbalistů. Věnoval své dva poháry, které vždycky osobně předával se slovy: „Já jsem své poháry získal za takovou nesmyslnou činnost jakou je házení balónu do koše, který ani neměl dno. Vy, debrujáři, si jej zasloužíte mnohem více, protože používáte k řešení problémů svoji hlavu!"

Hnutí malých debrujárů pochází z Kanady a Francie, kde vzniklo jako reakce na potřeby zvýšit zájem dětí o přírodovědné a technické předměty. Slovo debrujár je francouzského původu, vzniklo ze slov „débrouillards" (šikovný) a „se débrouiller" (objevovat, umět si poradit), český překlad názvu jako „šikulka" se neosvědčil.

Asociace malých debrujárů ČR (AMD ČR) byla založena 22. 9. 1992. Maskotem je žabák Beppo. Mladí debrujáři jsou chlapci a děvčata od 6 do 16 let a jejich starší kamarády, rodiče, učitele a další zájemce o vědu a techniku, kteří stále něco objevují, vymýšlejí a experimentují. Smyslem činnosti je zábavným způsobem odmystifikovat vědu. Více na www.debrujar.cz.

Miloš Navrátil, mluvčí Mníšku