Nyní zoolog potvrdil, že zná původce této obávané nákazy. Je jím nepůvodní severoamerický rak pruhovaný, který se v posledních letech se stále více šíří. Sám mor přenáší, ale je vůči němu imunní. Pro naše druhy ale znamená mor zkázu.

„Letošní průzkum Litavky kvůli předchozímu zaznamenání výskytu nákazy jednoznačně prokázal příčinu. Tou je rak pruhovaný, který je v horní části Litavky velmi hojný," říká zoolog David Fischer a obává se nejhoršího. V říčce tak zůstane stálý zdroj nákazy, kterého se nelze v Litavce zbavit. Hrozí, že raci vyhynou i dále po toku a také v přítocích Litavky. „Nákaza se může dostat do všech jejich přítoků a hrozí vyhynutí raků i v Obecnickém, Příbramském, Ohrazenickém a Červeném potoce. Nejhorší by bylo z pohledu ochránců přírody, kdyby se nákaza dostala do Stroupinského potoka a jeho přítoků, které jsou významné výskytem nejen raka říčního, ale především vzácnějšího kamenáče. Potok zasahuje až na Křivoklátsko," zmínil obavy zoolog, že šíření moru v Litavce nejde zamezit, ale dá se alespoň udělat něco pro omezení šíření jinam.

„Je třeba upozornit na to, že stačí vlézt do vody a nákaza se holinkami přenese do jiného toku, pokud tam vstoupíme bez toho, aniž bychom holinky vydezinfikovali," upozornil Fischer. Kvůli nákaze bude informovat o situaci i rybáře. Nyní čeká nejen zoologa těžký úkol, zabránit rozšíření moru mimo Litavku. Populace raků říčních v říčce je podle něj odsouzena k zániku. Je také důležité, aby lidé nepřenášeli raky z Litavky do jiných vodních toků.

„Raci pruhovaní nepřišli do Litavky sami, někdo je tam naházel. Doufám, že dotyčný člověk si uvědomí, že má na svědomí ekologickou katastrofu v podobě statisíců mrtvých raků," dodal Fischer a zároveň prosí, aby kdokoli, kdo najde uhynulé i živé raky, poskytl informaci či snímek muzeu (tel.: 318 626 307). Pomůže to nejen monitorovat výskyt raka pruhovaného, ale i raka říčního a tím pádem zmapovat úseky, kde ještě mor není. Zoolog se obává, aby někdo nepřenesl raky z Litavky do Brd, kde pramení toky z nejpočetnějšími populacemi ještě vzácnějšího raka kamenáče v rámci celé republiky.