Co je to mykóza a postihuje na našem těle jen nehty?
Mykóza je plísňové onemocnění, které může postihovat kůži, vlasy, vousy, nehty a také sliznice. Vyvolávají ji patogenní keratofilní houby a kvasinky.

O jak časté onemocnění se jedná a koho nejčastěji postihuje?
V poslední době dochází ke zvyšování výskytu lokálních mykóz. Jedním z důvodů je nárůst rizikových faktorů u pacientů, u kterých se onemocnění projevují. Mykózy neohrožují pacienta bezprostředně na životě na rozdíl od systémových mykóz, ale jde o infekci s vysokou prevalencí a se sklonem k recidivám. Mezi nejčastější rizikové faktory patří vyšší věk se snížením periferní vaskulární cirkulace, cukrovka, lupénka, oslabení imunitního systému léčbou cytostatiky, kortikosteroidy nebo antibiotiky. Vyšší výskyt souvisí i s řadou faktorů jako je hromadné využívání společných prostor bazénů, sprch, sauny. Snížila se úroveň dodržování hygienických pravidel, zvýšilo se nošení uzavřené obuvi z nevhodných materiálů. Onychomykóza paří mezi nejčastější onemocnění nehtů. Předpokládá se, že postihuje 5 až 8 procent populace. Častěji jsou postiženy muži než ženy.

Jak se projevuje a jak sami poznáme, že touto chorobou trpíme?
Nehtová mykóza je chronický proces, který postihuje častěji nehty na nohou než na rukou, a to hlavně na palci a malíku nohy. Nejčastějším příznakem mykotického postižení nehtu je jeho ztluštění a změna zabarvení. Nehet již nemá čirou ploténku, ale je bělavý, nažloutlý, nazelenalý či nahnědlý. Ztrácí lesk, rozštěpuje se a rozpadá se. Nejčastější forma začíná postižením volného okraje nehtu s pronikáním houbových elementů dál nehtovým lůžkem.

V lékárnách se nám nabízí plno „pomocníků", kteří nám ulehčí boj s mykózou. Opravdu fungují nebo je nutné vyhledat lékařskou pomoc?
V současné době je v lékárnách široká nabídka účinných antimykotických roztoků, krémů, sprejů i účinného laku. Léčba by však měla být v rukou odborníka.

Co dělat v případě, že veškerá farmakologická léčba selhává?
Léčba onychomykózy je náročná a dlouhodobá. Mykotický nehet odrůstá velmi pomalu než je zcela nahrazen nehtem zdravým. Lokální léčba má jen omezené uplatnění s nadějí na úspěch tehdy, pokud není nehet postižen více než 25 procenty. V ostatních případech je nutná systémová terapie. Asi 20 až 25 procent nemocných reaguje špatně nebo vůbec ne na terapii systémovým antimykotikem. Proto kombinovaná terapie s mechanickou abrazí nehtové ploténky pilováním umožní vyléčit i rezistentní onychomykózu.

Jaké zásady je potřeba dodržovat, aby se infekce nerozšiřovala a neopakovala?
Nehtová mykóza je onemocnění, které může výrazně snížit kvalitu života pacienta. Může být zdrojem nejrůznějších komplikací, proto pečlivé a pravidelné ošetřování nemocných nehtů je samozřejmostí jako dezinfekce obuvi, ponožek nebo rukavic. Současně by se měly léčit všechny osoby, které žijí s nemocným ve společné domácnosti.

Dagmar Čerňanská