Co vás vedlo k výstavbě zrovna řadových domů? Byla poptávka?

Pro výstavbu řadového rodinného domu není potřeba velký pozemek, což zlevní samotnou investici, když uvážíme v jakém rozmezí se pohybují ceny stavebních pozemků v Příbrami tj.1 200,- Kč až 1 700,- Kč/m2. Pokud budete stavět klasický rodinný dům např. bungalov, potřebujete pro výstavbu pozemek min. 700 m2 až 1000 m2. Naproti tomu pro výstavbu vnitřního řadového domu stačí pozemek cca 350 m2 až 400 m2, u krajního cca 500 m2. Naše řadové domy s podkrovím mají obytnou plochu 150 m2, čímž se kvalitou bydlení vyrovnají zmiňovanému bungalovu. Myslím si, že naše zákazníky oslovila zejména cena, vzhled domu, jeho vnitřní uspořádání a v neposlední době i zvolená lokalita, tedy Zdaboř.

Je pravda, že se připravujete na výstavbu podobných domků i pod Padákem?

V současné době je již podána žádost o stavební povolení na výstavbu 23 řadových rodinných domů. První etapu výstavby 8 řadových domů bychom chtěli zahájit na podzim letošního roku. Výstavba bude probíhat v lokalitě Sázky – Barandov. Domnívám se, že i zde se jedná o atraktivní místo pro bydlení. Je téměř v centru města, avšak blízko do přírody, na klidném místě.

V čem je výhodné z hlediska mladé rodiny pořídit si bydlení v řadovce?

Víte, větší část svého života jsem prožil v bytu v panelákovém domě ze sedmdesátých let, kde jsme bydleli s bratrem a s rodiči, proto mohu porovnávat. Řadový dům je podle mě ideálním řešením pro rodinu s malými dětmi. Naše řadové domy mají v obývacím pokoji francouzské dveře s východem na terasu. To oceníte od jara do podzimu. Otevřete dveře a jste na zahradě, děti si mohou bez obav hrát, nemohou vběhnout pod auto a máte je z kuchyně, nebo z obývacího pokoje pod dohledem.

Zkuste vybrat přednosti bydlení v řadovém domě, už máte nějaké ohlasy vašich klientů?

Některé přednosti bydlení v řadovce jsem už naznačil. Další předností je určitě nízká spotřeba energií a tím i úsporné bydlení. Dům je postaven z moderních materiálů s výbornými tepelně izolačními vlastnostmi. Rovněž zvolený systém vytápění je nízkonákladový. Dále je možné využít např. ohřev vody solárními panely, kombinace vytápění zemním plynem a krbovou vložkou na dřevo s teplovzdušnými rozvody, což umožní další snížení nákladů na energie.

Co je potřeba udělat pro to, abych mohla bydlet ve vašem řadovém domě?

Je to velice jednoduché. Stačí nás kdykoliv zkontaktovat např. na telefonním čísle 777616161, nebo může využít náš kontaktní mail: radovky@mtstav.cz. Další informace jsou uvedeny na našich webových stránkách: www.radovkypribram.cz. Zájemce o výstavbu řadovky může přijít osobně k nám na firmu: MTStav Příbram s.r.o., K Podlesí 649, 261 01 Příbram VI – Březové Hory. U nás na firmě mu poskytneme veškeré informace. Pokud se klient závazně rozhodne stavět, uzavřeme s ním dohodu o složení a použití rezervační zálohy. Po uzavření této dohody a zaplacení rezervační zálohy našemu klientovi zajistíme odkoupení pozemku a následně s ním uzavřeme smlouvu o dílo. Rezervační záloha je samozřejmě vratná, pokud z důvodů ležících na naší straně nedojde k zahájení výstavby. Klient tak nepodstupuje žádné riziko.

Počítáte v budoucnu s výstavbou jiných typů domků? A v jakých lokalitách?

Rozhodně bychom rádi pokračovali v dalších vlastních projektech, jak v Příbrami a okolí, tak i v dalších lokalitách. Některé projekty se nám už rýsují, ale nechci zatím předbíhat, zatím existují pouze studie. Chceme se zaměřit zejména na levnější bydlení a s ohledem na vysoké ceny stavebních pozemků se nám jako nejvýhodnější pro naše klienty jeví dvojdomky, trojdomky, či klasické řadové domy. Samozřejmě v případě zájmu klienta postavíme i samostatný rodinný dům, s tímto typem výstavby máme rovněž bohaté zkušenosti.

Jak probíhá financování výstavby řadového rodinného domu?

K dobrému jménu našeho projektu přispívá i průhledný a zcela bezpečný systém financování, který dává klientům dostatečné záruky po celou dobu výstavby. Ten spočívá v tom, že klient nefinancuje stavbu domu dopředu, ale v závislosti na její rozestavěnosti. Nejdříve zakoupí pozemek, který je následně zapsán do katastru nemovitostí na jeho jméno. To znamená, že od této chvíle se staví již na jeho pozemku.
Společně s kupní smlouvou na pozemek uzavírá klient smlouvu o dílo na výstavbu domu.

Na základě této smlouvy platí vždy jen zpětně za již dokončené etapy stavby, tedy za hotové části domu. Díky tomuto bezrizikovému způsobu financování má klient své peníze i průběh stavby stále plně pod kontrolou. Uvedený způsob financování je zároveň velmi příznivý i pro klienty, kteří budou financovat svojí nemovitost z hypotečního úvěru či stavebního spoření. (pr)