A přesně o to se snaží projekt Na kole do práce, do něhož se letos prvně zařadí Příbram.

Dobrá nálada kolegů zaručena

„Soutěž je velmi oblíbená v 27 českých městech. Má hravou formou motivovat zaměstnance, aby se během května dopravovali do práce a z práce co nejčastěji na kole, nebo pěšky. Udělali tak něco pro svoje zdraví a kondici a také pro čistší životní prostředí města. Lepší nálada celého pracovního kolektivu je zaručena," tvrdí ze zkušenosti koordinátoři letošní premiérové soutěže v Příbrami Petr Peškař a Marcel Forejt, známá dvojice zakladatelů podleského triatlonu Brdonoš.

Také čtěte: EET prodejce zatím ze stánků na náměstí nevyžene

Kolo není podmínkou, můžete běžet, bruslit

Soutěž by mohla motivovat aktivní šéfy. Je určená pro 2 až 5 členné týmy, z jedné firmy může být neomezené množství týmů. Každý účastník se registruje zvlášť na www.dopracenakole.cz. Registrace probíhají od začátku března.

„Zaměstnavatel může za své zaměstnance zaplatit startovné, uspořádat případně vnitrofiremní soutěž. Jednotliví účastníci platí startovné 290 korun, což je startovné v březnu, za které získají účastnické triko s logem soutěže, možnost vyhrávat drobné i hodnotnější ceny, účastnit se zdarma partnerských akcí a stanou se součástí této skvělé cyklokomunity. No a kdo nechce jezdit na kole, může se účastnit jako běžec, chodec, koloběžec, či třeba in-line bruslař," vysvětluje Petr Peškař, jehož před deseti lety projekt oslovil natolik, že se jednoho rána vydal na kole z Podlesí do Prahy, stejně tak v sezoně cestuje i do Plzně.

Tolerance řidičů

Zeptali jsme se, jak vnímá toleranci řidičů. „Vzhledem k tomu, že kolo se už hodně rozšířilo a lidi za volantem si na cyklisty už trochu zvykli, jsou citlivější. I když stalo se, že mě dodávka vzala zrcátkem do ramene, ale dopadlo to dobře. Trvá mi to přes dvě hodiny, autem je to hodina. Jasně, cesta domů už je trochu namáhavější," přiznává Petr Peškař.

Nepřehlédněte: Martin Kupka sedlčanské nemocnice vzkázal: Zajistěte personál k obnově interny

Příbramskou ochutnávku soutěže v šetrném cestování zaštítí místní radnice, v současné době se pracuje na konkrétním programu, jehož se může veřejnost v květnu v Příbrami poprvé zúčastnit.

Zajímavosti soutěže v číslech

  • První ročník soutěže se konal v Hranicích, jejichž region je protkaný hustou sítí cyklistických tras, prochází tudy první cyklodálnice v ČR – 160 km dlouhá Cyklostezka Bečva. 
  • V pátém ročníku šlapalo do práce na kole 7 280 lidí z 1 156 firem a institucí z čtyřiadvaceti měst. 
  • V šestém ročníku soutěže čekala účastníky jedna velká změna. Do soutěže se mohli poprvé zapojit nejen cyklisti, ale i běžci, chodci, bruslaři, skateboardisti a longboardisti. 
  • Celkem se loňského ročníku účastnilo 10 800 cyklistů, běžců a chodců z 1 825 institucí z 27 měst ČR. Na kole ujeli přes 2 miliony kilometrů a po svých zdolali 161 535 km, ušetřili 9,3 kg jemných prachových částic a 341 tun oxidu uhličitého.