„Na většinu škod se sice vztahuje pojistné, ale jsou věci, které pojistitelné nejsou. Jde o plochy hřišť nebo o vybavení sportovišť movitým majetkem," vysvětlil místostarosta Sedlčan Miroslav Hölzel, co mohou sportovci například prostřednictvím navýšeného příspěvku radnice uhradit. Potvrdil zároveň, že první pohled na zdevastované areály byl žalostný.

„Klobouk dolů před tím, jak se lidé nabudili a co dokázali udělat," poznamenal Hölzel. Neměl na mysli jen sportovní areály patřící městu. Zmínil například Sedlčanskou kotlinu, na které se mohly už 20. a 21. července jet závody Mistrovství Evropy v rallycrossu. Jeho obdiv prý patří také členům Sokola Sedlčany a dalším dobrovolníkům, kteří v krátké době několika týdnů dokázali čtyři z šesti totálně zničených tenisových kurtů zprovoznit.

Radnice organizacím a jednotlivcům podala pomocnou ruku také dalšími konkrétními činy. „Sokolové i jiné subjekty, včetně fyzických a právnických osob, které byly dotčeny povodněmi, měli zdarma k dispozici přistaveny kontejnery a odvoz zničeného materiálu na skládku," připomněl. Tuto pomoc prý všichni kvitovali, včetně RAC Autoklubu i soukromých vlastníků. Nešlo o symbolické gesto. Vždyť přistavení a odvoz jednoho kontejneru vyjde podle množství materiálu na sedm až deset tisíc korun. A kontejnerů Sedlčanské technické služby odvezly stovky! Místostarosta sdělil, že bez finanční úhrady pomáhala při odstranění škod také technika – například nakladač. Město za zmíněné služby již uhradilo faktury za milion korun. Sokol Sedlčany požádal radnici i o finanční pomoc. Zastupitelstvo ji projedná na srpnovém zasedání.
Radní také schválili na červencové schůzi návrh vyhlášky, podle které budou osvobozeni od daně z nemovitosti lidé, jejichž nemovitosti byli zasaženy letos v červnu povodní.

„Pokud vyhlášku zastupitelstvo 19. srpna odsouhlasí, budou v letech 2013, 2014 a 2015 od této daně osvobozeni," informoval místostarosta. „Podobné rozhodnutí jsme udělali při povodních v roce 2002 a věřím, že návrh rady bude přijat bez problémů," dodal. Vysvětlil, že to bude znamenat podání nového daňového přiznání na letošní rok a na základě tohoto dokumentu jim bude daň, kterou již uhradili, vrácena. „Jde přibližně o 60 nemovitostí," upřesnil.

Místostarosta se zmínil, že Krajský úřad Středočeského kraje při rozdělování peněz pro 213 obcí zasažených vodou, pamatuje na Sedlčany částkou 160 tisíc korun. „Penězi samozřejmě nepohrdneme, i když z pohledu mnohamilionových škod je to pro město kapka v moři. Čekáme také, kolik peněz dostaneme ještě z miliard slíbených a schválených vládou. Máme ale zkušenosti z roku 2002, kdy peníze na rekonstrukci mostů jsme dostávali až dva roky po povodních," předpokládá Hölzel, že státní prostředky v dohledné době nepřistanou městu na účtu. A mostů strhla na Mastníku velká voda letos několik. Obnoven je již na hřiště k tenisovým kurtům a chystá se prý usazení mostu v úseku u kovošrotu.

Marie Břeňová