Tentokrát by se mohlo jednat o dvě soutěže najednou, protože šanci zápolit na stejné úrovni dostali i studenti středních škol. Úplně poprvé se totiž zároveň konal i 1. ročník Středoškolského mistrovství České republiky. Dobrou zprávou je, že první příčku obsadilo právě Dubno. „Předchozí čtyři ročníky byly tak trochu nespravedlivé. Přihlásili se profíci a studenti neměli šanci. Tentokrát už dostali šanci všichni a zabili jsme tak dvě mouchy jednou ranou," prozradila kantorka Olena Gažová.

Se soutěží o železného hasiče přišli před pěti roky sami studenti z Dubna. Možná je tehdy ani nenapadlo, jakou za pár let získá váhu. První ročník měl 20 závodníků, druhý 40, třetí 72 a loňský 80. „Letos se jich přihlásila stovka. Víc už se nedá časově zvládnout," hodnotí stále větší zájem ředitel školy Milan Lehocký.
Předloni se škole podařilo získat finanční pomoc kraje a také od Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska, které letos akci zaštítilo. Díky tomu mohla škola zakoupit nové bariéry, figurínu, zkrátka profi vybavení.

„Díky spolupráci se Sdružením Čech, Moravy a Slezska se ze soutěže stala celorepubliková akce," říká Milan Lehocký.

Pozvání na akci přijal i středočeský hejtman Josef Řihák.

Jedním ze studentů, kteří měli soutěž TFA v Dubně po dobu studia na starosti, byl Jakub Kocanda, o němž jsme se zmiňovali v předchozích ročnících. Organizační záležitosti musel letos předat svým nástupcům. Má totiž po maturitě a odchází na vysokou školu báňskou. „Na soutěže do Dubna se ale budu vracet, zvlášť když jsme to takhle rozjeli. Doufám, že obě školy spolu budou v tomhle oboru spolupracovat. O to se taky budu snažit," plánuje Jakub.

Do doprovodného programu páteční hasičské soutěže se kvůli hojnému počtu soutěžících vešla jen ukázka první pomoci, kterou si diváci mohli vyzkoušet pod vedením Jana Suchánka z oboru Strojník požární techniky, kterého mohou znát především školáci z Příbrami a okolí, za nimiž jezdí se spolužáky a kantorkou Olenou Gažovou s osvětou v rámci projektu Požární prevence pro základní školy aneb Hasičské jiskření.