Tentokrát představuje posly radostné zprávy o narození Ježíška – anděly.

Málokdo si dovede Vánoce představit bez betlému. Pokochat se zručností příbramských řemeslníků se mohou lidé v příbramské galerii.„V betlémech se andělé nejčastěji vznáší nad stájkou, držíce v rukou „mluvící pásku" se zvoláním Gloria in excelsis Deo – Sláva na výsostech Bohu, jindy klečí dvojice andělů přímo u jesliček s malým Jezulátkem. K spícím pastýřům obklopeným popásajícími se ovečkami přichází anděl, aby je probudil a vybídl k cestě za nově narozeným Spasitelem," sdělila Příbramskému deníku scenáristka výstavy Klára Posekaná.

Vystavené jsou starožitné jesličky, které ze dřeva zhotovovali místní havíři, i kostelní betlém profesionálního řezbáře Antonína Smetáka, a dále pro Příbramsko typické drobné figurky modelované z těsta – „chlebáčci", zastoupené ve sbírce Hornického muzea Příbram. Městské muzeum v Březnici zapůjčilo dva páry vzácných deskových obrazů klečících andělů z počátku 19. století.

Na výstavě nechybí ani současné betlémy ze dřeva, sádry i textilu inspirované historickými předlohami a exponáty ze spolku Příbramských betlémářů. Jesličky si můžete prohlédnout do 10. ledna.

Málokdo si dovede Vánoce  představit bez betlému. Pokochat se zručností příbramských řemeslníků se mohou lidé v příbramské galerii.