Jihovýchodně od okresního města Příbram leží ve vzdálenosti 17 kilometrů obec Solenice. Je na levém břehu Vltavy hned pod Vodním dílem Orlík.

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1430. Ve středověkých dobách tu bylo překladiště soli, která se zasloužila o jméno obce.

Současné Solenice jsou známé hlavně díky přehradě. Toto monumentální vodní dílo vzniklo v 60. letech minulého století a dalo práci řadě lidí, z nichž někteří se v Solenicích usadili natrvalo. V době největšího rozmachu měly Solenice kolem dvou tisíc obyvatel, v těch současných žije okolo čtyř set lidí. K Solenicím patří ještě osady Dolní Líšnice a Větrov.

Soleničtí si život v obci pochvalují, hlavně díky klidnému způsobu života, ale někdy si prý připadají jako „zapadlí vlastenci". Nakupovat sice mohou v místním obchodě, v obci je i stálá lékařská ordinace, ale nebýt školky, školy a dětského domova, bylo by v obci klidno až příliš.

Starší obyvatelé vzpomínají na dřívější rušný společenský život a věří současnému vedení obce v čele s mladým starostou Janem Mátlem, že se bude Solenicím dařit líp.

Příroda kolem je malebná, hlavně díky řece a okolním lesům a skalám. Na své si tady přijdou rybáři i houbaři. Přes Solenice vedou krásným údolím Líšeňského potoka oblíbené cyklistické i turistické trasy z Příbrami do Milešova.

V létě je možné užít si vodních radovánek v nedaleké zátoce Popelíky, ale turistický potenciál obce i okolí není ještě zdaleka využitý.

Jitka Šandová: Jsme tu opuštěná varta

Jitka Šandová, Solenice.

JITKA Šandová: „V Solenicích bydlíme už 30 let, s manželem jsme tu oba měli práci na přehradě a žije se nám tu moc hezky. Jsme ale taková opuštěná varta, v obci zůstal jen jeden obchod a ani ten není dobře zásobovaný. Všechno ostatní je pryč, a tudíž máme ke všemu daleko. Solenice jsou báječné místo na rekreaci, ale pro mladé lidi tu nejsou prakticky žádné pracovní příležitosti. I moji synové, kteří tu prožili krásné dětství u vody a v místním jachtařském klubu, se odstěhovali do Příbrami."

Jiří Chramosta: Věřil jsem, že přehrada vydrží

Jiří Chramosta, Solenice.

JIŘÍ Chramosta přes zdravotní potíže, které poslední dobou má, tvrdí, že se mu v Solenicích poklidně žije. Bydlí tu už 40 let. Pracoval jako mnozí jiní na stavbě přehrady a už zůstal. „Společenský život byl dřív rušnější, teď se mi to tu zdá smutnější a opuštěnější. Je tu sice spousta nových lidí, ale většinou se s námi starousedlíky nesžili." A s pýchou v hlase dodává: „V době povodní jsem se nebál, věřil jsem přehradě, že velkou vodu vydrží."

Michal Gabriel: U vody je mi nejlíp

Michal Gabriel, Bohutín.

MICHAL Gabriel z Vysoké Pece u Příbrami jezdí do Solenic, kde má chatu, celý svůj život. Tráví tu vždycky celé léto, ale jezdí sem v podstatě celoročně. „Jsem rybář, takže mě sem táhnou ryby a klid."

LEA ENENKELOVÁ