Personální zajištění Správy CHKO Brdy

Ředitel AOPK informoval o tom, že s velkou pravděpodobností se podaří dodržet termíny zahájení činností obou pracovišť správy, a to jak v Příbrami, tak i v Jincích. Předpokládá se personální zajištění obou pracovišť v počtu sedmi osob, na jejichž funkce bude vyhlášeno řádné výběrové řízení podle zákona o státní službě. V Příbrami bude pracoviště Správy CHKO zajišťovat agendy zaměřené na styk s veřejností. Kromě toho bude do Příbrami dislokována i část dalšího oddělení Regionálního pracoviště AOPK Střední Čechy, která se zabývá konzultacemi se zájemci a sběrem žádostí o dotace z operačního programu Životní prostředí. To bude pravděpodobně zajišťováno jedním pracovníkem, v případě potřeby může být i personálně posíleno ze zdrojů AOPK.

Stráž přírody zajistí dobrovolníci

Vojenský újezd Brdy - cílová plocha Jordán.Diskutována byla také stráž přírody. Správa CHKO Brdy ji bude zajišťovat prostřednictvím dobrovolníků, kteří absolvují příslušná školení a kurzy a osvědčí způsobilost vykonávat tuto činnost.

Od stráže přírody agentura očekává především schopnost působit v terénu především jako kontakt mezi návštěvníky CHKO a její Správou. Členové stráže přírody by měli být připraveni poskytovat potřebné informace turistům, upozorňovat je na nutnost ochrany přírody a respektování režimu CHKO a poskytovat i aktuální informace z terénu Správě CHKO.

Správa CHKO v této chvíli zatím nábor zájemců o činnost strážců přírody nezahájila a dá včas vědět, kdy se tak stane.

Trasy turistické a cyklistické

Účastníci setkání věnovali značnou pozornost návrhu značených turistických a cyklistických tras a příslušných infotabulí především v oblasti rušeného vojenského újezdu. Návrh základní sítě těchto tras respektuje potřeby ochrany přírody, hospodaření v lesích CHKO, oprávněné požadavky ze strany armády a Ministerstva obrany ČR, potřeby jednotlivých obcí, jichž se existence CHKO nějak dotýká a samozřejmě ohled na potřeby a očekávání budoucích návštěvníků území. Město Příbram již dříve předložilo vlastní návrh značených turistických, cyklistických a lyžařských tras a naučných stezek, které považuje za důležité z hlediska zájmu města i blízkých obcí o rozvoj turismu. Tento návrh není v rozporu s požadavky a potřebami ostatních dotčených subjektů a prakticky se až na drobné výjimky kryje s navrženou sítí značených cest. Byl ostatně při tvorbě jejich návrhu vzat také v úvahu.

Na území rušeného újezdu by měla vzniknout síť zhruba 450 kilometrů značených cest, přičemž velká pozornost byla věnována zejména cyklotrasám, neboť je zřejmé, že právě cyklisté budou i v budoucnu představovat významnou část návštěvníků vyhlášené CHKO.

Brdská příroda. Ilustrační foto.„Zástupci AOPK připomněli, že kromě vyznačených cest a tras budou v zásadě přístupné turistům i další existující cesty a domnívají se, že se zde otevře poměrně značný podnikatelský prostor pro místní znalce území třeba v rámci poskytování průvodcovských služeb jednotlivcům i skupinám návštěvníků," sdělila Příbramskému deníku mluvčí radnice Pavlína Svobodová.

 Prozatím jsou navrženy tři základní stezky, a to v oblasti dopadových ploch Tok a Jordán, v oblasti Padrtě, Tří trubek a Strašic. Jednalo se také o naučné stezce na Třemšín. Vojenské lesy a statky připravují další naučnou stezku na Klobouček a je možné jednat i o dalších případných naučných stezkách, včetně městem Příbramí navrhované stezce na Třemošnou.

S návrhem značených cest byl již seznámen KČT, který by měl zajistit jejich vyznačení. Lze očekávat, že se tak začne dít v příštím roce, jak to klimatické podmínky dovolí, a je naděje, že například většina navržených cyklotras by měla být vyznačena již do zahájení hlavní turistické sezóny v létě.

Provoz pro veřejnou motorovou dopravu

Nadále zůstane bez omezení přístupná komunikace z Lázu do Nepomuku, ačkoli bude částečně procházet uvnitř územím CHKO. Pokud jde o často zmiňovanou komunikaci Obecnice Zaječov, zůstane zatím v režimu lesní účelové komunikace, kterou však CHKO vyhradí i k místní frekvenci pro individuální uživatele, přičemž povolení k průjezdu bude nově vydávat podnik Vojenské lesy a statky, s.p. Ani CHKO, ani vojenské úřady, ani vojenské lesy se ovšem nebrání řešení, kdy by správa této komunikace přešla na Středočeský kraj a ten sám reguloval její využívání.

Pyrotechnická očista

Zima v Brdech.AOPK se vyjádřila pozitivně k možnosti zajistit vhodným způsobem hromadnou přepravu turistů a dalších návštěvníků po vyčleněné trase územím CHKO. Konkrétně byla jmenována trasa z Obecnice přes takzvanou cestu Aliance na Tři trubky a přes oblast Padrtě například do Skořice, Mirošova či Strašic. V té souvislosti zmínili zástupci CHKO turistický vláček, jímž disponuje město Příbram. Technický stav zmíněné komunikace ale v některých úsecích prozatím realizaci takového záměru ještě neumožňuje. Bylo dále připomenuto, že na okraji Obecnice, nedaleko nádrže Octárna připravují vojenské lesy výstavbu velkokapacitního parkoviště a schválena je i úprava části objektu lesní správy v Obecnici na informační centrum CHKO. Další nástupní místa pro vstup do CHKO budou v Kozičíně a Orlově. V každém nástupním místě budou umístěny příslušné infotabule.

„V souvislosti s pyrotechnickou očistou území bylo konstatováno, že probíhá podle plánu a ukončena bude v roce 2017. Postupně budou veřejnosti zpřístupňována další vyčištěná území, přičemž je snaha, aby navržené značené turistické cesty a cyklotrasy byly zpřístupněny přednostně," upřesnila Pavlína Svobodová.

Studie ohledně využití Brd

V souvislosti se zpracováním nových územních plánů obcí, které budou od 1.ledna 2016 spravovat katastry ve zrušeném újezdu, bylo konstatováno, že velmi důležitá bude pro tento proces Studie využití Brd, kterou zpracovává Ministerstvo pro místní rozvoj. Studie bude důležitým podkladem pro aktualizaci Zásad územního rozvoje kraje a samozřejmě pro tvorbu nových územních plánů obcí.

Zadání studie je takové, aby byla do té míry konkrétní a podrobná, že umožní obcím její závěry snadno zapracovat do své územně plánovací dokumentace.

To by mělo současně také snížit i finanční a časovou náročnost tvorby územních plánů.