Největší senzací však byl legendární prvorepublikový motorový vůz M 274.004, známý jako Modrý šíp. „Byl vyrobený ve Škodě Plzeň v roce 1934. Jedná se o jediný dochovaný vůz z celkového počtu 14 vozů, které si nechaly ČSD vyrobit v letech 1934 – 1936 pro rychlou dopravu na tratích z Prahy do Mostu, Teplic, Českých Budějovic a Plzně, a z Bratislavy do Žiliny a Zvolena. Stroj byl v roce 2000 renovován a znovu zprovozněn. Je majetkem Železnic Slovenské republiky, Múzejno-dokumentačného centra Bratislava a byl svěřen do péče členům spolku Výhrevne Vrútky, který spolupracuje s Posázavským Pacifikem. Je to jediná letošní jízda Modrého šípu po České republice," upozorňoval na příjezd vlaku od mikrofonu Jaroslav Kolský. Zaměstnanec sedlčanské radnice Kolský nezapře fandu na mašinky. Je bývalým „ajznboňákem" a toto zaměstnání nestaví níž než například ředitelské posty, které také zastával.

„Spolek Výhrevne Vrútky také provozuje další, dnes již historický stroj, elektrickou lokomotivu E 499.047 nazývanou Bobina vyrobenou roku 1957 ve Škodě Plzeň. V letech 1953 až 1958 bylo vyrobeno 100 kusů lokomotiv této řady pro postupně elektrifikované tratě hlavního tahu z Ústí nad Labem a Prahy, přes Ostravu a Žilinu do Košic," pokračoval moderátor Kolský. Upozornil, že elektrická lokomotiva Bobina ale do Sedlčan nepřijede a zůstane v Benešově na hlavní trati. Za rozumné označil rozhodnutí slovenských nadšenců, kterým byla svěřena, že s ní nebudou nedělat exhibici na sedlčanské lokálce.

V Sedlčanech však nechyběla dieselelektrická lokomotiva T 435 „Hektor", vyrobená v ČKD Praha roku 1959. Kolský připomněl, že je v regionu střední a starší generaci známá, protože po dlouhá léta zajišťovala na trati Olbramovice – Sedlčany nákladní dopravu.

Představil také 40 let starý vůz, jehož hnací agregát je z bývalých městských autobusů: „Díky tomu je to jeden z nejlevnějších vozů, pokud jde o provozní náklady. Zachraňuje provoz na mnoha českých i slovenských a maďarských lokálkách." Na perónu vyhrávala hudba Rudy Ešnera, v níž nechyběl ani sedlčanský starosta a muzikant Jiří Burian. Marie Břeňová