Štítná žláza je jeden z nejdůležitějších orgánů v těle, podílí se na mnoha funkcích. Patří mezi žlázy s vnitřní sekrecí, endokrinní orgány. Znamená to, že svoje hormony vylučuje přímo do krve. Touto cestou se pak dostávají do celého lidského organismu a umožňují jeho správný vývoj a činnost. Štítná žláza je nezbytně nutná pro zdravý vývoj člověka, léčí se s ní desítky miliónů lidí. Obvykle jde o zvýšenou funkci, nebo sníženou funkci, ale také o záněty i nádorová onemocnění. SVATOPLUK Smutný z Oblastní nemocnice Příbram patří k předním českým odborníkům na chirurgii štítné žlázy.

Dnes již velmi uznávané celorepublikové setkání organizuje Chirurgické oddělení nemocnice, které se samo pyšní špičkovým týmem endokrinochirurgů. Ti tu každoročně odoperují stovky pacientů z celé naší země.

„Základní myšlenkou akce Setkání pod Svatou Horou je informovat se vzájemně o novinkách týkajících se onemocnění a léčby štítné žlázy. V minulých letech se scházeli chirurgové zabývající se operacemi štítné žlázy spolu s endokrinology a v diskusích probírali aktuální otázky péče o společné pacienty. Letošní náplň rozšiřuje svůj odborný záběr o pohled dalších oborů, které se na diagnostice a onemocnění štítné žlázy podílejí," řekl ředitel nemocnice Stanislav Holobrada v úvodním slovu k otevření konference.

Odborný program zahrnoval příspěvky věnované genetice onemocnění štítné žlázy, významu ultrazvuku a metod nukleární medicíny pro diagnostiku jejích onemocnění, možnostem léčby nádorového onemocnění štítné žlázy, operacím štítné žlázy u dětí či pohledu blízkého oboru otolaryngologie (ušní, nosní, krční) na tuto problematiku.

„Prolínání informací z různých odvětví medicíny, avšak týkající se totožného problému -orgánu, je naprosto nezbytné pro komplexní pojetí léčení štítné žlázy. Je dobře, že se daří právě v příbramské nemocnici, kde je chirurgie štítné žlázy na vzestupu, pořádat taková setkání lékařů," uzavírá odborný garant konference Svatopluk Smutný, který se chirurgii štítné žlázy věnuje mnoho let a patří mezi naše přední odborníky v tomto oboru.

Jeho slova s úsměvem doplnila Běla Bendlová, ředitelka Endokrinologického ústavu Praha s tím, že v krásném městě Příbrami možná v pozdním odpoledni zbude i čas na návštěvu Svaté Hory.

Jitka Kalousková, mluvčí příbramské nemocnice